Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Nihayet Bördübet ormanlarını da yakmayı başardık kardeşim. Bereket ormanın bi kısmı kaldı. Onu da seneye hallederiz böylece koca Gökova'da yanmayan koy kalmaz!
Adam, ormana bitişik bahçesinde kuru otlar üzerinde kaynak makinesiyle kaynak yapıyor.. Hiç bi önlem almadan..
Bilader, kaynağı yapacağın yere önce iki kova su döküver, toprak ıslansın.. Hayır!.. Sıçrayan bi kıvılcım, 70 hektar güzelim orman yok!
Dün yanık arazide şöyle dolaştım. Yer yer hâlâ tüten ağaç kökleri vardı. Bereket bunlar yanık alanın ortalarında kalmış. Kenarda, tutuşmayan yerlere yakın olsa, her an çıkması muhtemel kuvvetli bi rüzgâr yangını tekrar başlatabilirdi. Nitekim, 15 yıl kadar önce Datça'dan gelişte Bördübet'e giren yolun üzerindeki ikinci koyda, kimliği belirsiz kişiler, piknik ateşini iyi söndürmeyince önce çalılar tutuşmuş, yetişen ormancılar fazla büyümeden yangını önlemişlerdi. Ama soğutma çalışmaları yeterince yapılmadığından ertesi gün, içten içe yanan ağaç kökleri birden alevlenmiş yangın taa, o sıralarda 3 bin kişinin tatil yaptığı, Çubucak mevkiine kadar inmişti. Oralarda ağaçlar daha yeni yeni boy veriyor.
Demek bu Bördübet yangınıyla çöle dönen topraklar da (yaklaşık 140 futbol sahası kadar bi alan) 15-20 yıl sonra eski haline gelmeye başlayacak.
Savcı, ormanı yakan adamı serbest bırakmış. Alman pasaportlu bi Türk. İlk uçakla gitmiş zaten. Tabii dava sürecek. Bi ceza da verilecektir ama ne yazar?
Bu yangınla ilgili, bizim gazetelerin pek dokunmadığı bi konuyu anlatayım Abuzittincim. Ancak Amerikan filmlerinde görebileceğimiz bi yangın söndürme operasyonu izledik. 11 helikopter ve 3 uçak.. 100 kadar itfaiye.. Grayderler, dozerler, cankurtaranlar.. 1000'e yakın sarı tulumlu yangın söndürme işçisi.. Aksaz'dan, sayısını bilemediğim asker. Helikopter ve uçaklar alevlerin önünü kesmek için tonlarca suyu havadan bırakırken oraya hemen sarı tulumlular yerden müdahale ediyor. Çok koordine bi çalışma.
Ben buralarda bayağı yangın gördüm, ilk defa böyle bi operasyonla karşılaştım. Orman Bakanlığı bu konuda gerçekten çok başarılı, iyi teşkilatlanmış. Eski Bakan Pepe'ye de hakkını vermek lazım. Eğer o gün yangın Bördübet'te kontrol altına alınmasaydı alevlerin Gökova'nın öteki ucuna Löngöz'e, Karacasöğüt'e ulaşması herhalde bi kaç saat alırdı.
Muğla valisi Yeğenoğlu, Kaymakam Özdemir, Jandarma Komutanı İlker Güçlü Binbaşı, operasyonu alevlerin hemen yanı başında denetlerken Orman Teşkilatı'nın Müdürü Demirci "Biz bu yanık toprakları seneye kalmaz yeşillendiririz" dedi. Doğrudur. Yeşillendireceklerdir.. Ama gene birileri çıkıp yakacaklar. Birileri yeşillendirecek, birileri yakacak! Ve yaşam böyle sürüp gidecek. Acı ama gerçek kardeşim.
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA