Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Kaddafi'nin Schengen ülkelerine koyduğu "vize postası" gördüğüm kadarıyla bizim basında pek ilgi uyandırmadı. Esasında olay ilginç.
İki sene önce Libya liderinin oğlu Hanibal Kaddafi, İsviçre de bi otelde kavga etmiş. O olayla ilgili net bilgi yok. Kimine göre, Genç Kaddafi ve karısı, otel mensubu iki kişiyi dövmüşler. Kimilerine göre de itiş kakış olmuş. Dövülen yok. Fakat işe polis karışmış ve Kaddafi'nin oğluyla karısı bi süre gözaltına alındıktan sonra (bizdeki gibi günlerce değil bi kaç saat) kefaletle serbest bırakılmışlar.
Kaddafi olaya çok bozulmuş. Ama niye iki yıl sonra bozulmuş onu anlayamadım, önce İsviçre'ye sonra da Schengen vizesi uygulayan öteki bütün ülkelere, Libya'ya giriş yasağı koymuş. Bu arada başta İsviçre, Libya' ile ticari ilişkisi olan ülkeler telaşlanmışlar. Hatta araya İtalya girmiş, İsviçre Cumhurbaşkanı özür dilemiş fakat Kaddafi'yi kararından döndürememişler.
Şu anda Avrupalılar Libya'ya giremiyorlar iyi mi!? İsviçre'de, anlaşılan, uluslararası alanda zevahiri kurtarmak için, başta Kaddafi, 200 kadar Libya'lı siyaset ve işadamına İsviçre'ye giriş yasağı koymuş. Tabii Kaddafi'nin umurunda değil. İsviçre'nin telaşını anlamak mümkün çünkü ordan petrol ve doğal gaz alıyor ve Kaddafi İsviçre bankalarındaki 4.5 milyar dolarını patt diye çekivermiş. İsviçre Cumhurbaşkanı'nın özür dilemesi bundan olsa gerek.
Kaddafi' nin ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Dünyayı daha önce de çok kez şaşırtmıştı. Şimdi pek çok insan "Ulan helal olsun adama bak, tek başına Avrupa'ya kafa tutuyor" diyordur.
Doğrusu haberi ilk okuduğumda ben de öyle dedim. Bu "One minute"den daha esaslı bi çıkış diye düşündüm. Mesela bu olay televizyonlarla naklediliyor olabilseydi, üzerinden neredeyse iki hafta geçmesine rağmen, Kaddafi'nin görüntüleri hâlâ yayınlanıyor, Arap halkı da, ellerinde güzel çimlenmiş futbol sahasını andıran Libya bayraklarıyla gösteriler yapıyor olabilirlerdi.
Sonra şöyle bi düşündüm. Kaddafi' nin ülkesinde, günde 1 milyon 700 bin varil petrol fışkırıyor.(Türkiye'nin 1 yılda, 1 günde değil, 1 yılda ürettiği petrolün 8.5 misli) Bunun 1 buçuk milyon varilini anında ihraç ediyorlar. Nüfusuna gelince İstanbul'un yarısından bile az. Kişi başı milli gelir 14 bin 600 dolar. Galiba Afrika kıtasının en iyisi.. Ama gelir dağılımı, son yıllarda yapılan reformlara rağmen, parlak değil. Sosyal ve İnsani Kalkınma Değerler açısından dünya da 58'inci sırada..
Kafama göre şöyle bi bakkal hesabı yaptım. Kaddafi çıkan petrolü doğrudan halkına dağıtsa, adam başı günde yaklaşık çeyrek varil eder. Varili ortalama 70 dolar diyelim, 23 dolardan yılda 8.500 dolar! Libya'da, 300 dolara "Allah Allah" diyen binler var. Fena para mı?
Dışardan baktın mıydı "Kahraman Adam" İçerde, bunca petrol ve doğal gaz gelirine rağmen hâlâ aç insanlar. Diyeceksin ki sana ne. Halk memnun. Doğru, bu durumda bana bitter çikolata yemek düşer ama günlerden pazar, sana da bi şeyler yazmam lazım..
Ha, bi nokta daha.. Hatırladığım kadarıyla, Kıbrıs harekâtında Türkiye' ye amborgo konulduğunda Kaddafi, açık açık bize askeri ve ticari yardım eden tek liderdi!
Münasip yerlerinden öperim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA