Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

9 Mayıs'ta 9. Senfoni!..

Yarın gece Cemal Reşit Rey'de olacağım.. Türkiye Süper Ligi'nin şampiyonunu belli edecek en kritik iki maçın oynanma saatinde tercihimi futboldan değil, Beethoven'den yana kullanıyorum..
Sebepleri var..
Bir de bu 9, klasik müziğin en sevdiğim yapıtıdır. Beethoven'in, kulakları tam duymaz olduktan sonra, beyninde yarattığı emsalsiz müziktir o..
Canlı ilk dinleyişim, 1986'da New York'ta Central Park'taydı. 600 bin kişi falandık.. Hayatımın en unutulmaz günlerinden biriydi.
Son canlı dinleyişim, Ankara'daydı. Yeni açılan, yolu bile olmayan bir spor salonuna, tarlalar içinden geçerek gitmiştik..
Cumhuriyetin üzerine gölgeler düşüren günler yaşıyorduk. 9. Senfoni o gün orada, devrimciliğin, ilericiliğin simgesi oldu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de oradaydı.. Benim yanımda da, eski Kültür Bakanı, kuzenim Ahmet Taner Kışlalı..
Muhteşem bir gösteri olmuştu, tıklım tıklım, merdivenlerinde dahi insanların üst üste olduğu salonda..
Finalde koro, o müzik tarihinin en güzel koral parçasını seslendirir, Schiller'in Ode to joy/ Neşeye Çağrı'sını söylerken, Ahmet'le ağlıyorduk.. Ben böyle bir coşkuyu, duygu dolu coşkuyu çok az izledim ve yaşadım hayatımda..
Süleyman Demirel, unutulmaz sözlerinden biriyle güne damga vurdu..
"İşte çağdaş Türkiye!.."
Boşuna değildi buradaki "Çağdaş" sözcüğü.. Çünkü senfoninin dördüncü bölümünde yer alan insan sesleri, Fransız İhtilali'nin temelini oluşturan dört ilkeden (Özgürlük, eşitlik, adalet, kardeşlik) en güzelini, en kutsalını "İnsanların Kardeşliği"ni Schiller'in sözleri ve Beethoven'in notalarıyla anlatıyordu.
"İnsanların Kardeşliği" 9. Senfoni'yi Avrupa Birliği'nin de marşı yaptı..
9 Mayıs 1950'de, Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schumann "Dünya barışı, kendisini tehdit eden tehlikelerle orantılı çabalar olmaksızın korunamaz. Örgütlü ve diri bir Avrupa'nın uygarlığa yapabileceği katkı, barışçıl ilişkilerin korunması ve sürdürülmesi için elzemdir" dedi.
Bu Avrupa Birliği'nin ilk adımıydı.
1985'te Milano Zirvesi'nde AB liderleri, 9 Mayıs'ı "Avrupa Günü" ilan ettiler.
Yarın 9 Mayıs.. Yarın Avrupa Birliği Günü..
.. Ve yarın Cemal Reşit Rey'de, CRR Senfoni Orkestrası 9. Senfoni'yi seslendirecek..
Şef Rengim Gökmen..
Koral bölümde, Neşeye Çağrı'yı Ankara Devlet Çok Sesli Korosu eşliğinde Soprano Görkem Ezgi Yıldırım, mezzo soprano Bilge Yılmaz, tenor Murat Karahan ve bariton Cem Baran Sertkaya seslendirecekler.
Bir çağdaş, bir Avrupalı Türkiye gecesi daha yaşayacağız..
Orada olalım.. Biletler 29 ve 19 lira..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA