Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Bu "Evet - Hayır" meselesinde, Başbakanımızın dediği olur kardeşim. Çünkü insanlar "Başbakanımız ne diyecek, ne yapacak" diye böyle ağzının içine bakıyorlar ve yaptığını da yapıyorlar.
Bunu nerden çıkardın dersen, aktara gidip Altınçilek diye bi meyve aldı ya.. Tükendi kardeşim, Türkiye'nin tüm aktarlarındaki bütün Altın Çilekler bitti. Bazı açıkgözler de tezgah altı yaptılar. Kilosu 70-80 liraya satılan Altın Çileği 180'den satmaya başladılar. Başbakan bi iki defa daha aktara gidip bundan alsın, Altınçilek, altının fiyatını geçmezse ben de neyim !
Bilirsin böyle sağlığa yararlı bitkilere, meyvelere filan ben de meraklıyımdır. Başbakanımız alıncaya kadar Altın Çileği duymamıştım.
Güney Amerika kaynaklı bi meyveymiş. Kurutulmuşu makbulmüş. Bizde de Yer Kirazı diye üretiliyormuş ama kurutması çok zor olduğundan, aktarlarımız, orijinalini Güney Amerika'dan getirmeyi yeğliyorlarmış. Bence iyi ediyorlar, çünkü bu kurutma işlemi önemli işlem. Kulakları çınlasın, Uğur Dündar'ın bi TV programında izlemiştim. Yerlere serip kurutalım derken alfotoksin denen maddenin biberleri nasıl kansorejen yaptığını anlatmıştı.
Altın Çileğe gelecek olursak, bizim aktarlara göre (Kusura bakma ama bana göre biraz fazla sallıyorlar) iyi gelmediği şey yok. Gözlere iyi, sinirlere iyi, kan akıtıcı, potasyum, kalsiyum , sonra efendim lif oranı yüksek, ayrıca da prostat ve boğaz hastalıklarına birebir. Hani biraz daha deşsen "İşsizliği de keser" diyecekler. Fakat benim aklıma prostatla boğaz hastalıkları takıldı. Biri nerede öteki nerede.
İşin aslını öğrenmek için, dostum, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakülktesi Profesörlerinden Mekin Tanker'i aradım. Dediklerini özetleyim; Altın Çileğin içindeki maddeler öyle aman aman şeyler değilmiş. Pek çok meyve ve bitkide bunlar varmış. Mesela bizdeki Güvey Fenerinde de hemen hemen aynı özellikler bulunurmuş, ama üzerinde yeterince çalışma yapılmamış. Halk arasında diyabete iyi geldiği şeklinde bi inanış varmış. Profesör Metin Tanker "İçerdiği flovonoidler açısından bu mümkündür" diyor. Ama içinde zengin flovonoid olan bi tek Altın Çileği değil yani. Bildiğimiz yeşil, kırmızı biberi yoğurtla karıştır, iki diş de sarımsak at, o çok daha etkili. Üstelik bunun anti kanser bi karışım olduğunu tıp da kabul ediyor. Bu son kısmı Prof. Aysel Kavas'ın kitabından aldım.
İnternet âleminde Altın Çileğin durumu ne diye araştırırken, Güney Amerika'daki yerli halkın bunu astım ve malaryaya karşı kullandığını öğrendim. Bi rivayete göre kanseri önlemek için de iyi gelirmiş. Bu tür sanal satış yapan yabancı sitelerde, Altın Çilek, "Goldenberries" diye pazarlanıyor. Daha da enteresanı "Sağlam bir kalp için, Goldenberries ile birlikte Turkish super food Mulberries alın" diye de reklamlar var. Mulberries denilen bizim dut ve Türkiye'den ithal ediyorlar. Profesör Mekin Tanker'in bi uyarısıyla mektubumu bitireyim Abuzittincim..
"Bu gibi şeyleri kullanırken dikkat etmeli! Mesela Altın Çilekte A vitamini de bol. Ama dozunun ayarlanması lazım.Çünkü A vitamininin fazlası karaciğerde problemler yaratırken insanı zehirleyebilir de!"
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA