Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Nostaljiye dönüş..

İlk kürek yarış teknesini gördüğümde ortaokul öğrencisiydim. Yazı geçirmek için İstanbul'a gelirdik.. Kadıköy'de Necati Dayımda, ya da Salacak'ta halamlarda kalırdım.. Deniz kenarında indim mi, antrenman yapan tekneleri görürdüm mutlak.. Fenerbahçe ve Galatasaray teknelerini..
Fener teknelerinin yeri, Yoğurtçu Deresi'ydi. Ordan denize inerlerdi.. Galatasaray Kürek şubesi ise Kuruçeşme'deki adaydı. Meyhane, disko ve kaçak kumarhane olmadan önce.. O fitalar kız gibi kayarlardı denizde..
Yoğurtçu deresinden saati 2.5 liraya kiraladığımız sandallara bakar, kollarımız koparcasına asıldığımız halde gitmeyen bizim hantalın yanından gemi hızı ile geçen o fitalara nasıl imrenirdik.
İmrenme sebebimiz fitalar da değildi sadece.. Hele yaş kemale ermeye başlayınca, hele mahalle kızlarının hemen hepsinin kürekçilere âşık olduklarını gördükçe..
Delikanlıların hemen hepsi Robert Kolej, Saint Jozef gibi havalı okullarda okuyorlar. Üçgen vücutlarının üzerinde Fener ve Galatasaray formaları var. Kim bakar Hıncal'a..
Kürek sporunu tanımak, kürek yarışı seyretmek için deniz kenarına gitmek yeterliydi. Yarış orda ayağınızda, sizin eğlendiğiniz dinlendiğiniz yerdeydi.
Sonra kürek gelişti. Deniz dalgalarına dayanıklı o ahşap, yüksek, geniş ve tonla ağır teknelerin yerini, karbon, alçak, daracık, nerdeyse sıfır ağırlıkta fitalar aldı.
Bunların dalgalı denize çıkması mümkün değildi. Kürek yarışları denizlerden içerlere, göllere, yapay kanaletlere taşındı.. Yarış daha iyi oldu ama, seyirci bitti. Küreği göre göre büyüyen çocuklar bitti..
Uluslararası Kürek Federasyonu (FİSA) hatasını anladı. Deniz Küreği yarışmalarını, kulüplerarası diye yeniden başlattı. Deneme tutarsa, milli takımlar ve olimpik yarışmaları da gündeme almak için.
B yıl dördüncüsü yapılıyor..
Nerde?.. İstanbul'da.. Nerde?. Benim çocukluğumun Caddebostan parkurunda.. Ne zaman?. Bugün, bu sabah başlıyor. Bugün seçmeler, yarın finaller..
18 ülkeden 80'e yakın kulüp. Kadın ve erkeklerde 500'den fazla sporcu denizde kürek çekecekler.. Açılış Galatasaray Kalamış Deniz Tesislerinde yapıldı ama, Galatasaray nedense(!) girmiyor. Türkiye adına Fenerbahçe A, B, C ve D takımları var. (Aziz Yıldırım'ın Adnan Polat'a bir tokadı daha.) Deniz Kuvvetleri Gücü, Şişecam ve Tuzla Deniz Yıldızı ve Yıldız Kürek takımları var.. Kadınlar ve erkekler kategorilerinde tek çifte, iki çifte ve dört çifte dümencili yarışmaları var.
Peki bütün bunlardan haberiniz var mı?. Bunca spor(!) gazetesi, bunca spor(!) sayfası, bunca kanalın bunca spor(!) programı varken?..
"Çelebi böyle olur bizde spor dediğin" deyin ve bugün, ama özellikle yarın saat 8'den itibaren Caddebostan sahillerinde olmaya bakın. C finalleriyle.. İlk A finali, 11'de..
Kürek zevki, kürek coşkusu, kürek keyfi yaşamak, harika bir gün geçirmek için..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA