Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Geçen hafta sana yazdığım mektupta içme suyu sektöründe çalışan bi arkadaşımın evlerde kullandığımız damacana sularla ilgili endişelerini nakletmiştim. Bana göre en çarpıcı olanı, 3 yıldan fazla kullanılan damacanaların kanser yapıcı maddeler taşıyabileceği endişesiydi. Fakat sonra, bi başka kaynaktan öğrendim ki bizim damacanalarda böyle bi risk kesinlikle olamaz. Bu şişelerden suyumuzu rahat rahat içmeye devam edebiliriz.
Kaynak da çok önemli: Hacettepe Üniversitesi Prof.'larından Kemal Erdem. Erdem hoca PC damacanalarında, BPA denilen kanser yapıcı bi maddenin bulunabileceğini fakat bunun insanlar açısından tehlikeli hale gelebilmesi için günde 60 damacana içilmesi gerektiğini söylüyor. "İlla kanser olacam" desen dahi günde 60 damacana su içemeyeceğine göre demek ki ortada kanserlik bi durum gözükmüyor Abuzittincim.
İşin bi başka güzel tarafı da bu damacanalardaki kanser riski ile ilgili araştırmaları dünyada ilk defa bizim Erdem Hocam yapmış. Bu da çok hoşuma gitti. "Hangi cins plastikler ne derece kanser yapıcıdır?" diye dünyanın bi çok üniversitesinde tartışmalar hâlâ sürerken Prof. Kemal Erdem'in PC damacanalarla ilgili vardığı kesin hüküm, beni gururlandırmadı desem yalan söylemiş olurum.
Eminim bu araştırmanın sonucu çok yakın zamanda belli başlı bütün tıp yayınlarında da yer alacaktır. Çünkü, çoluk çocuk 6 milyar insanı ilgilendiren konu! Bu arada Abuzittincim, damacana muhabbeti beni bayağı sardı.
Sen hiç bi su damacanasını kaldırıp altına baktın mı? Bi sürü yazı, rakam, şekil.. Anlayabilmek için İşletme Fakültesi'nin üzerine 2 sene mastır almak lazım !. Belki de anlaşılmasın diye öyle yapılmıştır. Her neyse, bu karışıklıkta "dönüşüm logosu" içinde belirtilmiş bi rakam var. Bizdeki damacanaların çoğunluğunda "7" yazıyor.
Bu rakamların anlamı o damacananın hangi cins plastikten üretildiğini gösteriyor olmasıymış. Mesela bu eğer PVC anlamına geliyorsa kesin alınmamalıymış çünkü "Dioksin" denen kanser yapıcı bi madde ürettiği tıpca isbatlanmış. Bu "7" rakamının anlamını biraz daha açmam gerekiyor..
7, "Elinde tuttuğun damacana çeşitli plastiklerin karışımından yapılmıştır" demekmiş. Diyeceksin ki ya bunun içinde PVC de varsa.. Bilmem!?
Rakamların uluslararası dilde anlamı şöyle: "4" veya "2" insan sağlığına zararsız.. "5" ve "1" zor durumlarda kullanılabilinir.. "3", "6" ve "7" BPA (kanser yapıcı) içerebilir, kullanmayınız! Bu dediklerim, emziklerden pet şişeler, bütün plastiklerle ilgili.
Bütün bunlara karşı, FDA (USA Yemek ve İlaç Dairesi) Hacettepeli Prof. Kemal Erdem gibi düşünüyor. Amerika'da kullanılan (dikkatini çekerim Amerika) plastik kapların insan sağlığına zararlı olmadığını savunuyor. Ama gene Amerika'daki bazı tarafsız araştırmacılar bu görüşe karşı! Plastik, milyarların döndüğü, büyük sektör Abuzittincim. Belki de işe, biraz da o gözle bakmak lazım. Bizler "7"ye devam..
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA