Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tokat devriminin lideri..

"BİR tokatla başlayan devrim" yazımın sonu, bilgisayardan bir tokat yemiş.. Öyküyü isim vermeden anlatmış, son paragrafta "40 bin kişilik küçük kasaba Sidi Bouzid, tokat yiyince gururu için kendisini yakan delikanlı Muhammed Bouazizi, onu tokatlayan zabıta memuru kadın Faida Hamdi ve bu tokatla başlayan devrim sonunda ülkesinden kaçmak zorunda kalan 23 yıllık diktatör Zine el-Abidine Ben Ali'ydi" demiştim. İçinde her ülkede, her devirde, herkesin alacağı çok dersler olan öyküyü, New York Times'ten özetlediğimi yazmış, tamamını okumak isteyenler için de, www.global. nytimes.com/africa'yı tıklamalarını tavsiye etmiştim. O son bölüm yok olmuş.. İyi de olmuş.. Dün gene New York Times'de öykünün daha da ilginç devamı yayınlandı, Roger Cohen imzasıyla..
23 yıllık diktatörü ülkeden kaçıran Yasemin Devrimi bir tokatla başlamıştı da devrimi kim yapmıştı?.
Halk.. Peki lideri kimdi halkın..
Gazetelerde öyle bir isim okudunuz mu?. Ya da televizyon ana haberlerinde birisinden söz edildiğini duydunuz mu?
Hayır!..
Cohen devrimin liderini açıklıyor..
"Tunus'ta 23 yıllık bir diktatörün devrilmesine sebep olarak ve 'Arap dünyasında devrimin ilk adımı atıldı' tartışmalarına yol açarak bütün dünya gündemine tepeden giren, Sidi Bouzid, Tunus'un ülkesel hava raporlarında bile adı geçmeyen küçük ve sıradan bir kasabasıydı" diyor, Cohen, Sidi Bouzid'den yazdığı yazıda.. (Ah şu gazetecilik..)
Peki bu küçük ve isimsiz kasabada atılan bir tokat, nasıl olmuş da bir halk ihtilaline yol açmıştı, ülkede tek gazete bu haberi ve gelişmeleri yazmaz, tek televizyon yayınlamazken..
"Tarihin ilk lidersiz devrimi miydi bu" diye soruyor, Cohen. Yanıtı da kendi veriyor.
"Devrimin lideri Mark Zuckerberg'di!."
"O da kim yahu" diyenleriniz çıkacaktır, hele de Oscar adayı Social Network/ Sosyal Ağ, filmini izlemediyseniz.
Evet o.. Facebook'u kuran delikanlı..
Devrimi yapan Facebook..
Cohen anlatıyor..
"Castro, Küba'nın içlerindeki Sierra Maestra dağlarında devrimi yıllarca hazırlamıştı. Facebook'un Tunus'un başkentinde halkı bir araya getirip harekete geçirmesi için 28 gün yetti.. Dakikada iki kişinin eklendiği Facebook sayesinde, Arap dünyasının Lüxemburg'u olan bilinen, kimsenin işine karışmaz, kimsenin de işine karışmadığı bilinen Tunus'ta, sesi sedası çıkmayan birkaç gencin internetteki Facebook sayfası, hiçbir gazete ve televizyonda olmayan haberleri büyük bir hızla geniş kitlelere yaydı.."
Sokaklara dökülen ve gösterileri organize edenlerden biri "Olup bitenleri, 16 yaşındaki kızımın Facebook'undan öğrendim" diyordu.
Ben Ali, halka hitaben üç televizyon konuşması yaparken, reytingler onu dinleyenlerin 1.5 milyon kişi olduğunu gösteriyor, oysa ayni anda 2 milyon Facebook izleyicisi, diktatörün yalanlarını ve gerçekleri öğreniyordu.
Facebook, herkesin ifade özgürlüğünü kullanma alanı olmuş, güdümlü televizyonlar işe yaramamıştı.
Gençlerin Facebook'u gerçek haberleşmeyi sağlamış ve lidersiz devrim gerçekleşmişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA