Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Öyle bir müze ki..

YANİ Sunay (Akın) her halde kıskançlıkla gurur arasında şaşkına dönerdi benimle beraber gezseydi bu yeni müzeyi..
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı M. Ali Şahin kurdelayı kesmeden önce, çok güzel özetledi, göreceklerimizi..
"Bir padişahın nasıl yaşadığını kitaplardan tüm ayrıntıları ile okuyabilirsiniz.. Ama burada, gözlerinizle göreceksiniz.."
Ve gördüm.. Gördüklerime de inanamadım.. Hele bir şehzadelerin oyuncaklarının sergilendiği bölüm var ki, Sunay işte orda fena halde kıskanırdı, dünyanın sayılı oyuncak müzelerinden birisinin kurucusu ve sahibi olarak..
Müze, 1990'da Devlet Malzeme Ofisi'nden, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilen Dolmabahçe Sarayı Mutfaklarında açılmış. Önce bir depo gibiyken ilgi görmeyince, 2008'de kapatılmıştı. Bu defa, olağanüstü bir çalışma ile restore edilmiş binada, mevcut 70 bin parça eşyanın (Yetmiş bin) 5 bini, tasnif edilerek, bölüm bölüm sergileniyor.. Bir vitrinde oyuncaklar var mesela.. Bir başkasında padişaha kahve sunumunda kullanılan her şey.. Kahve sunumu bir tören çünkü.. Sultan ve ailesinin diş tedavisinin yapıldığı, Amerika'dan getirilen koltuk ve aletler mesela.. Padişah'ın çalışma masasını aydınlatacak elektriği üreten, bizim lise laboratuarlarındaki iki sıvı tüpünden oluşan pilin, saray tipi mesela.. Aklınıza gelmez, hayalinizden geçmez, ev, yaşam eşyaları.. Romatizma tedavisinde kullanılan şok aleti varmış Dolmabahçe'de, iyi mi?.
Şahin "Buradaki her şey bir kültür ve sanat eseri.. O zaman merak edersiniz, neden Kültür Bakanlığı'na değil de Meclis Başkanlığı'na bağlı" dedi ve anlattı.
1924 yılında çıkarılan 431 sayılı kanunla, Atatürk padişahlardan kalan her şeyi Türk Milleti'ne devretmiş.. Sarayları millet adına Hükümet, Maliye Bakanı yönetmiş. Atatürk, 1933 yılında ikinci bir kanunla, malların yönetimini de sahibine, yani Millet'e, milleti temsil eden Meclis'e bırakmış..
Yolunuzu mutlak Beşiktaş'a düşürün. İskeleye giden parkın hemen girişinde, cadde üstünde kapısı "Saray Koleksiyonları Müzesi"nin. Gidiş, dönüş çok kolay. Bol vakit ayırın kendinize ve ailenize.. Çünkü her standın önünde uzun dakikalar geçirebilirsiniz..
Çıkışta Yıldız Porselen'in bir hediyelik eşya dükkanı var.. Emsalsiz eserler ve akıllara seza ucuz fiyatlar.. Şaşıracaksınız..
Ben boş vakit buldukça, kapağı bu müzeye atacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA