Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim..
Ben köydeyim, akşamdan akşama haberlere bakınca içime daral geliyor. Siz şehirde ne yapıyorsunuz, memleketteki bu hengamede sinir sisteminiz ne hale geliyor, nasıl dayanıyorsunuz? Allah kolaylık versin valla zor durumdasınız..
Bari buradan sana iyi bi şeyler yazayım diyorum, düşünüyorum, düşünüyorum bulamıyorum. Hani fıkra anlatma kabiliyetim olsa fıkra yazacam.. O da yok! Ege kıyılarında turizm
hafiften başladı. Bi Amerikalı karı kocayla konuşuyoruz. Onlar da dertli..
Dertleri, son zamanlarda benzin fiyatlarının hızla artması. Galonu (orada galon/ dört litre hesabı yapılıyor ya) 4 doları aşmış. "Böyle giderse arabalarımıza binemeyeceğiz. Obama da ağzıyla kuş tutsa ikinci defa başkan olamaz" dediler.
Otomobilin Amerikalılar için büyük tutku olduğunu biliyorum. Hafta sonunda kontağı çevirip istediği yere gidemese çıldırabilir. Bi bakkal hesabı yaptım, orada benzinin litresi yaklaşık 2 liraya geliyor..
Amerikalılara "Bizde benzin sizinkinin iki misli.. Herkes arabasına biniyor.. Şikayet eden yok. Üstelik şimdi seçimlere gidiyoruz. Benzini bu fiyattan satan hükümetin partisi birinci parti ve muhtemelen açık ara seçimleri gene kazanacak" dedim. Bakışlarından bana inanmadıklarını anladım.
Abuzittincim, Ben de pek inanamıyorum ama durum bu.. Adamların milli geliri 40 bin dolar.. Buna rağmen 2 liralık benzin için ah vah ediyorlar..Ve seçim olsa Obama kazanamaz, diyorlar. Demek ki Tayyip Beyin Amerika'da hiç şansı olamaz.. Bunlar resmen üşütmüş bilader.
Öyle anlaşılıyor ki Obama da durumu kavramış.. İnternetten, Amerikan gazetelerinden, Başkanın büyük petrol şirketlerine zılgıtı çektiğini okudum..
"Siz habire gelirinizi arttırdıkça pompa başında Amerikalıların ızdırabı artıyor..Ve bu ızdırap giderek büyüyor.. Bu böyle devam edemez" demiş.. Ardından da petrol üreten şirketlere verilen yıllık 4 milyar dolarlık desteğin kesilmesi için Senato'ya başvurmuş. Bu arada ufak bi detay, yalnız Exxon'un yıllık kârı 10 milyar dolar. Bizim, petrol tankerlerinin geçeceği 2'nci İstanbul Boğazı'nın maliyetini 3 yılda karşılarlar yani.. 3 yıl sonra da yanına bi tane daha kazarlar!
Bilemiyorum dünya piyasalarındaki varil başına, bu ani 4 dolarlık düşüşün Başkanın çıkışıyla bi bağlantısı var mı? Bunlar karışık işler kafam almaz ama Amerika'da günlük petrol fiyatlarına baktığımda, bu düşüşle birlikte bazı bölgelerde akaryakıtın 3.50 dolara (galon) gerilediğini gördüm. Aynen bizdeki gibi.. Farkı hemen yansıtmışlar!
Bizde ne yazık ki Başbakan'ın petrol şirketlerine müdahale şansı yok, çünkü kusura bakma biraz kaba kaçacak, halkı kazıklayan bizzat devlet. Her devirde böyle.. Yüzde 70 vergi olur mu ? Maliye Bakanı bile insafa gelip: "..gerçekten biraz fazla" diyor ama dinleyen kim. Yoksa o da mı dalga geçiyor?
Şimdi bu seçim kargaşasıyla litrede 5 lirayı bulabiliriz.. Amerikalılar gibi ızdırap çekmenin de bi anlamı yok doğrusu.. Hayatı kendimize neden zehir edelim canım.. Hatta "Dünyanın en pahalı benzinini kullanmak" bi övünç vesilesi olabilir. Dünyanın birincisiyiz.. Boru mu bu?
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş.
tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA