Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu toprağın kemancısı..

Sarı Gelin beni ağlatır.. Neden bilmem, ağlatır.. Bir başka akar bu türkü içime.. Bir duygu seline kapılır giderim.. Bu selin damlaları da göz pınarlarımdan taşar, engel olamam.
Ama bu başkaydı.. Bu yanık keman başkaydı.. Keman zaten hüznün sazıdır.. Çalan da bir usta olunca.. Dünya çapında bir usta olunca.. Ve de bu ustalığını her fırsatta Anadolu'nun müziği için kullanınca.. Anadolu'nun o dünya güzeli ezgilerini müzik yaşamının en önüne koyunca..
Adının önüne "Bu toprağın kemancısı" efsanesi eklenince..
Cihat Aşkın'dan söz ediyorum..
Yaşamdan Dakikalar'da beraberdik, salı günü.. Canlı dinledim, bir metre mesafeden. Arada elektronik olmadan.. Bir Sarı Gelin çaldı ki, sabaha kadar dinleyebilirdim.. Teklif de ettim Sunay'la Nebil'e.. "Biz susalım. Programın sonuna kadar hocam, Sarı Gelin çalsın" diye..
Yarın akşam dokuzda, olmadı, pazar sabahı onda SkyTurk'te olun ve bu güzelliği yaşayın.. Sadece Sarı Gelin değil tabii.. Bir "Haydar Haydar" diye açtı ki programı.. Bu nasıl bir yorumdur?. Yorum morum değil, büyü..
Cihat Aşkın'ı, geçen hafta Donizetti Ödülü'nü kazandığı için davet ettik..
Geçen yıl başlayan Andante Ödülleri'nin adı, Türkiye'de adeta bir rönesans yaratan (Sunay yayında anlatıyor, dinleyin) Donizetti Paşa'ya atfedildi bu sene..
İnanamadım, nasıl oldu da, haberim olmadı?. Gazetelerde okuyunca çok üzüldüm, ama zamanı geri getirmek mümkün değil..
Geçen yıl dağıtılan ilk ödüllerde Cihat Aşkın "Yılın En İyi Yaylı Çalgılar Yorumcusu" seçilmişti.
Bu defaki ödülü çok daha anlamlı..
"Yılın Klasik Müzik Etkinliği" adlı ödülü, jüri Evin İlyasoğlu ve Cihat Aşkın arasında paylaştırdı.
Sevgili Evin, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall konserlerini azimle, inatla ve ısrarla yaşatan ve gençlere, klasik müziği sevdiren insandı..
Cihat Aşkın, CAKA projesiyle seçildi.. CAKA, "Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları Projesi"nin kısa adı..
11 yaşında girdiği İTÜ Konservatuarında, şimdi profesör sıfatıyla müdürlük yapan büyük usta, konservatuara gelme fırsatı olmayanların ayağına gitmek üzere bu projeyi başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir'in dışına çıktı.. Anadolu'da yetenekleri aramaya başladı. Bulduklarına imkanlar sağladı.. Yurt içi ve yurt dışında burslar temin etti. Şimdi bir yığın minik ve genç, ülkenin yeni Cihat Aşkınları olma yolunda..
Cihat Ustayı yakından tanıyacaksınız.. Dinlemeye de doyamayacaksınız. O zaman size tavsiyem, CD'lerini alın..
Minyatürler, o muhteşem Sarı Gelin'le başlıyor.. Buselik Saz Semaisi de var içinde.. Özleyiş (Kemanımla sana bir ses verebilseydim eğer) tangosu da.. Bu toprağın kemancısı, bu toprağın her tür müziğini çalıyor. "Müziğin türü olmaz. İyisi, kötüsü olur" diyerek..
Ege'nin Türküsü CD'si, adı üstünde, efelerin..
Gidin plakçıya.. Üzerinde Cihat Aşkın yazan ne varsa alın ve dinleyin.. Bu toprağın müziğini dinleyin..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA