Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

ABUZİTTİNCİM,
Tam işler iyi gidiyor dedik, patt, Türkiye'ye on binden fazla turist getiren bi İngiliz şirketi battı. Ama 30 milyon turist ağırlayan Türk turizmi için bu önemli bi haber değil. Önemli değil de hemen hemen her yıl, tam da sezonun ortasında, böyle bi şey oluyor. Daha çok da İngiliz kaynaklı.. Yani ortada bi katakulli durumu varmış gibi.. Genç turizmcilerden Rami Akman'a bu şüphemi aktarınca: "Ben şimdi bi şey söylersem sektörün içinde olduğum için ters anlaşılabilir. Ama bu şirket 6 gün önce, gelecek sezon için yeni bi promosyon başlatmıştı" dedi.
Şimdi duruma bak Abuzittincim. Bu adamlar bi günde iflasa gitmediler elbette. Durum aylar belki yıllar önce belli, ama voleyi patlatmayı önceden planlamışlar. Hatta, belki müşterilerine daha da güvence vermek için 2012'nin promosyonunu yapıyorlar. Hem de ne promosyon! İngiltere- Türkiye gidiş geliş tatil paketi sadece 60 pound!
Bu rakamı gören bazı Türk acente sahipleri şüphelenip şirketin merkezini arayarak, oradaki arkadaşlarına ".. Nasıl bu kadar ucuz fiyat verebiliyorsunuz, yoksa bi şeyler mi dönüyor" diye sormuşlar. Aldıkları cevap: "Hiç olur mu öyle şey.. Kaya gibi ayaktayız!" olmuş .
6 gün sonra kaya güm! İflas edenin kaybı nedir bilemiyorum (!) ama 2011 yılına ait kaparoları önden zaten almışlar. 84 günlük sezonun bütün paralarını da paşa paşa toplamışlar. Artı, bunlar yetmiyormuş gibi, son promosyondan gelenleri de kasalarına koymuşlar. Ohh gel keyfim gel..
Şimdi bu bi çeşit dolandırıcılık değil midir kardeşim? Türkiye'de şu anda o şirketle gelmiş binlerce turist tatil yapıyor. Nasıl dönecekler acaba? Acenteler paraları kaptırdığına göre otellere ne ödeyecekler? Oteller, kalanları nasıl yedirip içirecekler. Üstelik "her şey dahil!"
Anlayacağın durum karışık Abuzittincim.. Yerli turizm açısından da durum biraz karışık. Kıyılarda şöyle bi tur attım. Ramazan'dan dolayı bizimkiler çekilince büyük boşluklar var. Yabancı turist açısından bi problem yok.. Hatta plajlar boşalınca daha da keyiflenmişler gibi bi halleri var.
Ramazan'ın ilk günlerinde, mesela Marmaris'de, tam bi şok yaşandığını söyleyebilirim. Bodrum da öyle..Tüm kıyılarda durumun hemen hemen aynı olduğu haberleri geliyor. Bu ilk günlerde ilk haftalarda böyledir..Sonra yavaş yavaş yerli turist sayısında bi toparlanma başlar. Ama tahmin edilen, Ramazan'dan dolayı kayıp, neresinden bakarsan bak yüzde 40-50 lerde..
Niye tahminen? Çünkü yerli turistlerle ilgili istatistik yapılmıyor. Yapılması lazım. Turizm Müdürlükleri otel ve pansiyonlardan alacakları bilgilerle bunu yapabilirler. Yapmıyorlar. Hatta Bodrum'da, daha iyi gözlemleri vardır diye Turizm Bürosundaki ilgiliye "Yerli turist sayısında ne oranda düşme görüyorsunuz" diye sorduğumda "Hayır, herhangi bi düşme göremiyorum" dedi, iyi mi Abuzittincim! O bunları derken büronun bulunduğu yol üzerindeki kafeler bomboştu!
Abuzittincim, Ramazan önümüzdeki yıllarda da turizm aylarına rastlayacak. Allah yerli turistle çalışanlara kuvvet versin. Hele küçük işletmelerin durumu daha da zor. Ama bu Ramazan sonunda uzun bi bayram tatili var. Umarım toparlarlar.
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş..
tecelligunes@yahoo.com.tr





Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA