Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Eğer bi kraterin bacasından kafanı içeri sokup bakmak istiyorsan Lanzarote adası bunun için en güzel yer kardeşim.. Şimdi tabii bu biraz mübalağalı bi lafmış gibi geliyor, "Kraterin bacasından kafayı sokmak", ama ben yaptım.. Kafayı şöyle bi sokup çıkaracan, daha doğrusu boynu şöyle bi uzatacan, uzatmanla çekmen bi olacak ki kafa kebap olmasın! Altta mağma, kaynıyor.. Lanzarote, Kanarya Adaları arasında, kraterlerin, volkan çatlaklarının en iyi görülebileceği bölge.. 100 kilometre kadar Kuzeyde yeni bi volkanın okyanusun altından yavaş yavaş yukarıya doğru tırmandığı söyleniyor.. Burada adalar böyle oluşurmuş.
Gelelim kafamı kraterin bacasından içeri nasıl soktum.. Bu adadaki volkanların özelliği pek yüksek olmamaları.. 100 metre, 200 metre. Galiba en yükseği 500 metre civarındaki tepeciklerden oluşuyor. Küçük kraterler..
Mesela Kanarya Adalarının en büyüğü Tenerife'de durum değişik. Yüksek dağlar var. Bunlardan biri Teide yanardağı, 3.700 metreyi aşıyor. Dünyanın 3'üncü en yüksek yanardağı diyorlar. En son 2000 yıl önce lavlarını püskürtmüş ama hala canlı bi yanardağ, her an faaliyete geçebilirmiş. Bir yanardağın tamamen sönmüş sayılması için 10 milyarca yıl geçmesi gerekirmiş.. Bizim Ağrı Dağımız da "stravolkan" denen yanardağlardan. Öyle uslu uslu durduğuna bakma, sönmüş volkan sayılmıyor.
Ben hala kafamı volkandan içeri nasıl soktuğuma gelemedim, bunun farkındayım. Şimdi dedim ya Lanzarote'de dağlar yüksek değil.. Bazılarının yanlarına kadar ulaşabiliyorsunuz. Genelde, bu tamamen lavlarla kaplı bölgede dolaşmak yasak. Bazı çatlaklar ve bacalara, turistlerin yakından inceleyebilmesi için yaklaşmalarına izin veriyorlar. Benim kafamı sokmamla çıkarmamın bir olduğu bu bacalardan biri..
Ne gördüm? Bi mağara boşluğu gibi ama karanlık, algılamana imkan yok, aşağıdan gelen sıcak gaz anında yüzünü kavuruveriyor.. Kafayı hemen çekecen.. Az ötedeki böyle bi volkan bacasının üzerine kocaman ızgara koymuşlar, gösteri anlamında, et pişiriyorlar. Mağma burada yeryüzüne 400 metre kadar yaklaşıyormuş. Düşünebiliyor musun 400 metre altında bi ateş cehennemi!
200 yıl önce Fuega dağının çatlaklarından fışkıran lavlar adanın büyük kısmını kaplamış Abuzittincim. Bu lavların arasında dolaşıyorsun. Herhalde, Mars gibi bi yer. Üst üste yerleşip garip şekiller oluşturan, erimiş kayalar. Demir, nikel, magnezyum gibi bi sürü madde 5 bin kilometre derinlikten fışkırıp yeryüzüne yayılmış. Geldikleri yerde ısı 2 bin derece.. Yeryüzüne çıkınca donup lav katmanlarını meydana getiriyorlarmış.
Lanzorate'de evlerin bahçeleri de bi acayip. Toprağın rengi siyah. Lavların, tozları bunlar. Küller de diyebiliriz. Bizim toprak rengine adanın çok az yerinde rastlayabiliyorsun.
Yani, yeşil ağaçlarla çevrili türkuaz koylarda yüzmek için Kanarya Adalarına gelmeyi düşlüyorsan yanılırsın.. Buralarda böyle şey yok. Her yer kapkara. Denize girilebilecek koylar da lav dağları arasında.. Kumunu Fas'tan getiriyorlarmış. Ama çok ilginç yerler. Hele doğa olaylarına ilgin varsa..İşin ilginç başka tarafı, her an patlamaya hazır olması.. Ondan, bilim adamları devamlı ölçümler yapıyorlar, dipten gelecek en ufak toprak kıpırtısında hemen önlemlerin alınmasına başlanıyor.. Anlayacağın maceraseverler için tam yaşanacak yer.. "Maymunlar Cehennemi" de buralarda çekilmiş zaten..
Münasip yerlerinden öperim Abuzittinciğim. tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA