Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Demokrat dostlarım dünü hatırlar mı?.

"Fransız Anayasa Konseyi, yani onların Anayasa Mahkemesi halt etti. Kendisini halkın oyları ile seçilmiş Meclis'in ve de Senato'nun yerine koydu. Onların çıkardığı bir yasayı iptal etti. Bu Kuvvetler Ayrımı ilkesinin açık ihlalidir ve demokrasiyi inkâr, demokratik rejime açık baş kaldırmadır."
Şimdi merak ve heyecanla bekliyorum. Bakalım bunları hangi demokrat arkadaşım yazacak?..
Geçmişte öyle yazmışlardı ya.. Bizim Anayasa Mahkemesi'ni bu gerekçeyle yerden yere vurmuşlardı ya..
İlke ilkedir.. Türkiye'de ayrı, Fransa'da ayrı olmaz. Dik duruş, sözünün arkasında durmaktır.

"Dün dündür, bugün bugün.. Fransa, Fransa'dır, Türkiye, Türkiye" dediniz mi, geçmişin dalga geçtiğiniz politikacılarının durumuna düşersiniz..

***
Fransız Anayasa Konseyi, dünyaya örnek olacak bir karar aldı. 1789 Devrimi ile tüm dillere "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sözcüklerini kazıyan Fransızlar, lafta değil, eylemde de öyle olduklarını bir kez daha kanıtladılar..
Anayasa Konseyinin iki temel gerekçesi, demokrasi dersiydi, dünyaya..
Birincisi..
Bu yasa, "İfade özgürlüğü"ne aykırıdır. İnsanlar fikirlerini açıklamakta özgürdürler. İfadelerinde ipin ucunu kaçırıp kaçırmadıklarına, mahkemeler karar verir.
İkincisi...
Birincinin doğal devamı.. Bu yasa, Kuvvetler Ayrımı'na aykırıdır. Suçu yasa ile yaratan Meclis, kendi yarattığı suçun cezasını da veremez. O yargının işidir.."
Demokrasi nedir?.
İfade Özgürlüğü bir.. Kuvvetler Ayrımı iki.. Bunların olmadığı yerde, demokrasi "Sözde" bile yoktur..
Fransız Anayasa Konseyi, çıkarılan yasanın, Fransız Anayasası'nın İfade Özgürlüğü ve Kuvvetler Ayrımı ilkelerine aykırı olduğuna karar vermiştir.
***

İbreti âlem olsun diye, gerekçeyi özetleyerek naklediyorum ki, demokrat arkadaşlarım kesip saklasınlar. Yarın Demokrasi, İfade Özgürlüğü, Kuvvetler Ayrımı konularında yazmaları gerekirse, çıkarıp baksınlar.. Bir daha çelişkiye, çifte standartlı duruma düşmesinler.
İşte gerekçe..
"- Yasa koyucunun yetkisinin dışına çıkması ve 1789 İnsan Hakları Bildirisi'nin güçler ayrılığını tanıyan 16. maddesinin ihlali.
- Anayasanın dördüncü maddesinde tanınan araştırma ve faaliyet özgürlüğünün ihlali.
- İfade özgürlüğüne karşı, anayasaya aykırı bir darbe meydana getirilmesi..
1789 Bildirisi'nin 'Düşünce ve fikirlerin serbest dolaşımı insanoğlunun en kıymetli haklarından biridir' ifadelerine uygun olarak bütün vatandaşlar yasanın belirlediği hakkın ihlalinin önlemeye yönelik sınırlı haller dışında özgürce konuşabilir, yazabilir ve basım faaliyeti yürütebilir. İfade özgürlüğü, kıymetli olmasından da öte demokrasinin ve diğer haklardan yararlanmanın garantisidir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA