Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yeni sezonda "Temiz ekran" istiyoruz!..

Futbollu günler yavaş yavaş dönüyor. 14 Ağustos'ta, yani iki hafta sonra tam ısınma olacak. Türkiye Süper Ligi başlayacak ve gündemde futbol gene çok önemli bir yer işgal edecek. İyi de olacak.. Bu hayli tatsız günlerde, insanlarımız hiç değilse bir kaç saat için konuyu ve kafalarını değiştirme fırsatı bulacaklar..
Yani..
Haftada dört gün, cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri, yeni yıldızları, kadrolarıyla takımlarımızın mücadelesini izlemek üzere ekran başında olup, tatsız gündemden çıkacağız, en azından unutmaya çalışacağız.
Ekranda futbol!..
Lafı nereye getireceğimi anladınız sanırım..
Bizim ekranlarda futbol izlemek, keyif değil, işkence.. Eğlence değil, öfke sebebi..
Çünkü lig maçlarını yayınlayan LigTV, parayla sattığı kutular, maç yayınlarına şifre koyup izletmek için peşin peşin aldığı ilave paralara doymuyor. Yayını piç, izleyeni öfkeden deli eden reklamlarla ekranı, maçın önünü, arkasını, ortasını yok ettiği ve seyirciyi maç havasından çıkardığı yetmiyor gibi, canlı yayın üzerine bindirdikleri yazılı reklamlarla da, akıllara seza bir ekran kirliliği yaratıyor. O da yetmiyor. Maçı anlatan spiker, oyunu bırakıp, reklam ve tanıtım yapıyor.
Bütün bu rezilliklerle yıllarca tek başına mücadele ettiğimi okur bilir.. Bu ülkenin hiç bir gazetesinin spor sayfası, konuya sahiplenmedi, benimki dahil..
Gazeteci olarak da bir tek Selahattin Duman destek çıktı, Hürriyet'te o kadar.
Buna rağmen, arkamızda milyonlarca spor izleyicisi olduğu için başarılı olduk..
5'i iktidar, 4'ü muhalefet temsilcilerinden oluşan RTÜK, tarihinde ender olarak, ittifakla bir karar aldı ve canlı yayınlarda ekran kirlenmesini önleyen bir yönetmeliği 9 imza ile hazırladı.
Geçen kasım ayında.. Ve bu sütunlarda müjdeyi verdik..
"Haftaya temiz ekran başlıyor" diye..
..Ve dediğimizle kaldık..
Özerk kuruluş RTÜK'ün hazırladığı yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için, Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyordu.
Yönetmeliği Resmi Gazete' ye gönderme makamı da RTÜK'ün bağlı olduğu Devlet Bakanlığıydı..
Bakanlığın, kendisine gelen RTÜK kararını, inceleme, düzeltme, ya da geri çevirme yetkisi yoktu. Çünkü RTÜK Anayasa gereği "Özerk" bir kurumdu. Bakanlığın işi, geleni, aynen Resmi Gazete'ye göndermekti, o kadar..
Ama ne oldu?.
Hiç tahmin etmediğim, hiç beklemediğim bir şey oldu.
O iğrenç yayınlar aynen devam etti.. Sezon öyle bitti. Çünkü RTÜK'ün ittifakla imzaladığı yönetmelik yürürlüğe girmedi. Çünkü Resmi Gazete'de yayınlanmadı. Çünkü Resmi Gazete'ye gönderilmedi.
Yönetmelik üzerinde değişiklik yapma, ya da iade etme yetkisi olmayan bakanlık, nedeni bilinmez bir engelleme yaptı ve kendisine gelen yönetmeliği, sümen altında tuttu.
RTÜK'ün bağlı olduğu Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın bunu niçin yaptığını kimse bilmiyor. Çünkü Akdoğan bu konuda tek kelime etmedi. Hâlâ da etmiyor, ama yönetmeliği masasında tutmaya da devam ediyor.
Bu yüzden şimdi sorum ona..
Sayın Bakan, bu sezon temiz ekranda maç izleme şansımız olacak mı?. Türk futbol seyircisi, bir İngiliz, bir Fransız, bir İtalyan, Alman, İspanyol kadar uygar maç izleme hakkına sahip mi, değil mi?.
Çifte para ödeyip izlediğimiz maçta bizi kirli ekranlarıyla öfke küpüne dönüştürme hakkı, DigiTurk ve LigTV'de niye var?.
Uygar insanlar gibi, Avrupalı spor severler gibi, parasını ödediğimiz maçı insan gibi izleme hakkımızı istiyoruz, bu sezon!.
Yönetmeliği, Resmi Gazete'ye gönderecek misiniz?.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA