Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yılbaşı'nda ne giysek?..

Ayşem'in (Özyılmazel) boydan boya kırmızılar içindeki kıyafeti, dün ekimizin baş sayfasını kaplamıştı, üzerinde "Yılbaşı'nda ne giysek" yazarak!.
Kırmızı, iç çamaşırlarına varıncaya dek Yılbaşı'nın rengidir, Coca Cola'nın Noel Baba'nın rengini kırmızıya boyadığından beri.. Ama bana sorarsanız, şairlerle ayni fikirdeyim.
Kadının rengidir..
"Bir başka rengi istemez gönlümüz" diyen Yahya Kemal gibi..
"O gül endam bir al şale bürünsün yürüsün
Yüzü gönlüm gibi ardınca sürünsün yürüsün" diyen Enderunlu Vasıf gibi..
Ama bugün Ayşe'nin giydiği kırmızı değil, sorduğu soru üzerinde duracağım..
"Yılbaşı'nda ne giysek?."
Hatta baş tarafını da atın..
"Ne giysek?."
İşte bu insanlık tarihinin en sık ama en zor sorusuna yanıt olabilecek üç anı..

***

Yetmişli yıllar..
Amerika'da Sears mağazasına girdim. Tam girişte, yaka cebinin üzerinde hoş bir işlemeyle bir gömleği mankene giydirmişler.. "10 dolar" yazıyor üzerinde.. Ben de gömlek merakı var ya.. Doğru erkek katına çıktım. Gömlek bölümüne geçtim. O gömlek, orada da bir manken üzerinde.. Üzerinde fiyatı yazıyor.. "120 dolar.."
Gömlek elimde bölüm şefine koştum.. "Bu gömleğin aynisi aşağıda mağaza kapısında, üzerinde '10 dolar' yazıyor.. Burda 120.. Ne iş?."
Şef, "Aşağıdaki gömleğin yakasındaki iş makine ile yapılmıştır" dedi. "Burada elle. Fiyat farkı el emeği, göz nurundan geliyor.."
"Kim bilecek ki farkı" dedim..
"Siz bileceksiniz ya" dedi, kadın!..
***

Seksenli yıllar..
Giyimi, özellikle de İtalyan ayakkabıları ile şöhret olan, hatta kıskançlıklar yaratan Sinyor (Can Bartu tabii) ile İngiltere'ye Milli maça gittik, Sabah adına..
O zaman cebinizde istediğiniz kadar para, ya da kart falan yok.. Devlet ne döviz verirse o.. 350'şer İngiliz Lirası tahsis etmişler.. Yeme içme, otel dahil.. Londra'da dolaşıyoruz.. Bizimki ayakkabı meraklısı ya.. Bir ayakkabıcıya girdik.. Baktı baktı.. Bir çift terlik seçti.. Terlik.. Etiketine baktım. 175 pound.. "Sarın" dedi Sinyor.. Cepteki paramızın yarısını bir çift terliğe veriyor..
"Deli misin, Sinyor" dedim.. "Terlik bu yahu!.. Kim görecek!.."
"Ben göreceğim ya" dedi, Sinyor!.."
***

2015!..
Çok ama çok sevdiğim bir dostum..
Boynunda o ünlü Burberry's kaşkolu.. Marka bile bıktı, sonundaki "s" harfini kaldırdı yıllardır.
"Yahu" dedim.. "Bunun çakması İstanbul'un gece kondu pazarlarında 10 liraya düştü. Herkesin boynunda.. Hala niye kullanıyorsun?."
Tatillerini ailecek her yıl New York'ta yapan arkadaşım ne dese beğenirsiniz?.
"Bu da çakma zaten!.."
***

Kendiniz için giyinin dostlarım!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA