Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İşin sırrı “Kitap” mı?.

Son zamanlarda iki güzel film izledim. İkisi de "Kitap"lı..
Biri Book Club/ Kitap Kulübü.. Öteki Bookshop/ Kitap Dükkanı..
Kitap Kulübü bayıldığım bir komediydi. Diğeri ise, muhteşem bir drama..
Kitap Kulübü'nü hala görmediyseniz kaçırmayın.. Ama Kitap Dükkanı biraz ağır, haber vereyim.. Gerçi fevkalade meraklı, tempolu ama çok avcuna alıyor insanı.. Çok düşündürüyor. Film bitiyor, havasından çıkamıyorsunuz..
Ne yazık ki çok az salonda gösteriliyor.

***
1950'li yılların İngilteresi'nde fevkalade sessiz, sakin ve fevkalade de tutucu bir sahil kasabası.. Ordaki eski evi Londra'dan gelen genç bir dul kiralıyor ve bir Kitapçı Dükkanı açıyor..
Kitapçı dükkanı kasabada olay.. Bir de o kasabada hem de Lolita kitabını vitrine koyunca olan oluyor.
Kasabada evinden çıkmayan, tek başına yaşayan bir orta yaşlı dul adam da var. Bütün gün okuyor. Kitapçıdan da kitap istiyor. Kadın ona "Fahrenheit 451'i yolluyor. O yıllarda olay yaratan bilim kurgu kitabı. Fahrenheit 451, İngiliz ölçü birimlerinde kağıdın yanma derecesi. Bilim Kurgu romanı "Tüm kitapları yakan bir dikta rejimi"ni anlatıyor. Kadın bu iyi okuruna yeni basılan Lolita romanını yolluyor.. "Skandal yarattı. Okuyun.. İyi bir kitap mı ve bu kasabada satayım mı" diye soruyor. Adam kitabı okuyor..
"Çok iyi kitap" diyor.. "Bu kasabada sat.. Anlamazlar ama öylesi daha iyi.. Anlamak zihni tembelleştirir.."
Lafın güzelliğine bakar mısınız?.
"Anlamak zihni tembelleştirir.."
Gerisi filmde.. Müthiş öykü.. Müthiş yönetim.. Müthiş oyunculuk..
***
Bu arada Jurassic World'ü de izledim. İşin içine felsefe falan katmayın. Gerek de yok. Daha evvel 4 tane daha çektiler. Fikriniz vardır. Gidin ve eğlenmenize bakın.. Ders, mesaj falan filan aramayın, çıkarmayın, kimseyle tartışmayın da.. 2.5 saatlik çok iyi çekilmiş bir keyif.. Hepsi o!.
Lolita.. Anlamazlar ama daha iyi.. Anlamak beyni tembelleştirir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA