Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Niye Türk parasında kalmalı?

Avrupa ülkelerinin aldıkları borçları ödeyememe endişesi, euroda değer kaybına neden oluyor. Ve, euronun geleceği hakkında kuşkular giderek artıyor. Bu kuşkuların en önemli sebebi de, Avrupa'nın kasası Almanya'nın, borçlarını ödemekte zorlanan Avrupa ülkelerinin borç yükünü taşımak istememesi.
Hatta euroyla ilgili korku, "Almanya euro'yu terk eder mi?" noktasına kadar varıyor. Çünkü yeni kurulan 750 milyar euro tutarındaki "acil yardım fonuna" katkı konusunun Alman Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi, "Acaba Almanya euroyu terk mi edecek?" gibi çok tehlikeli bir soruyu akıllara getiriyor. Bu sorunun cevabını hemen verelim. Almanya'nın euroyu terk etmesi pek mümkün görünmüyor. Neden derseniz? Çünkü euro değer kaybettikçe, Almanya, ihracatını artırıyor ve Almanya'nın dış ticaret dengesi 207 milyar dolar fazla veriyor. Bugün dünyada en çok dış ticaret fazlası veren ülke Almanya. Çin ve Rusya ancak 138'er milyar dolarlık dış ticaret fazlalarıyla Almanya'nın arkasından geliyorlar.
Avrupa pazarının ve euronun kendine büyük avantaj sağladığı bir ortamda, Almanya euroyu niye terk etsin? Almanya'nın euroyu bırakması bu yüzden zayıf bir ihtimal olarak değerlendirilmeli.
Euronun, Amerikan Doları karşısında oynaklığına gelince... Euro dün Amerikan Doları karşısında 1.20 paritesinin altına geriledi. Yılbaşında euro/dolar paritesi 1.44 seviyesindeydi. Peki euro/dolar paritesi reel olarak hangi seviyede olmalı? Reel euro/dolar paritesi yani enflasyondan arındırılmış euro/dolar paritesi 1.24 seviyesinde olmalı.
Gelelim Türkiye'deki yatırımcılara... Maalesef Türkiye, dolarizasyonun yüksek olduğu ülkelerden biri. Vatandaş geçmişteki alışkanlıklarını sürdürerek tasarruflarının bir kısmını hâlâ döviz olarak tutuyor. Dövizi, fiyatı düşünce alıyor, yükselince satıyor. Gene aynı şey oldu ve geçen 16 Nisan ve 21 Mayıs tarihleri arasında, yurtiçi döviz mevduat hesaplarından 8.9 milyar dolar satıldı. Döviz mevduat hesapları 102.3 milyar dolardan 93.4 milyar dolara geriledi.
Peki şimdi ne yapmalı? Bu dönemde Türk parasında kalmakta yarar var. Çünkü Türk parası mevduat faiz oranları Avrupa'daki sıkışıklık nedeniyle yükseldi. Avrupa'nın ve ABD'nin risklerini almaktansa Türkiye'nin riski daha düşük olduğu için Türkiye'nin riskini alıp Türk parasında kalmakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA