Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Hani AK Parti kendi zenginini yaratıyordu?

Dün Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın özelleştirme ihalesi yapıldı. Ankara'da bir milyon iki yüz bin aboneye doğalgaz dağıtan şirketin, yüzde seksen oranındaki hisse payına, MEKA-MMEKA şirketi, açık arttırmada 1 milyar 211 milyon dolar teklif etti. Böylece MEKA-MMEKA, en yüksek teklifi vererek açık arttırmayı kazandı. MEKA-MMEKA, 2037 yılına kadar Ankara'nın doğalgaz dağıtımını yapacak.
Peki Başkent Doğalgaz dağıtım şirketinin hisselerini satın alan MEKA-MMEKA kim?
Özelleştirme ihalesini 1 milyar 211 milyon dolarlık fiyatla kazanan bu firmanın sahipleri Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı isimli iki işadamı. İkisi de AK Parti'ye yakın değiller. Hatta Mehmet Emin Karamehmet, AK Parti Hükümeti'ne muhalefet etmesiyle bilinen bir büyük medya grubunun da sahibi.
İki işadamı son bir hafta içinde devletten üç büyük ihale kazandılar. Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketinden önce de, İzmir ve Manisa bölgesini kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım ile İstanbul'un Avrupa yakasını kapsayan İstanbul Boğaziçi Elektrik Dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihalelerini en yüksek fiyatı vererek aldılar. AK Parti'nin özelleştirme yoluyla kendi zenginini yarattığını ileri sürenler şimdi ne diyecekler acaba?
Türkiye'de pek çok kesim ve kişi, AK Parti'nin iktidara geldikten sonra var gücüyle kendi zenginini yaratmaya çalıştığını ve kamunun varlığını kendi yandaşlarına devrettiğini ve bunda da çok başarılı olduğunu ileri sürdü, yazdı, çizdi. Hiçbir araştırma yapılmadan ortaya atılan bu görüşe insanlar da inandı. Halbuki son sekiz yılda yapılan özelleştirme ihaleleri, bu iddiaları hep çürüttü. Gelin, AK Parti döneminde yapılan özelleştirmelerde devletin hangi şirketlerini kimlerin satın aldığına bir bakalım...
Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) satıldı. Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) da Koç Grubu'na satıldı. Türk Telekom şirketi özelleştirmesini Suudiİtalyan ortaklığı kazandı. İstanbul'un en değerli arazilerinden olan Karayolları Genel Müdürlüğü Levent arazisinin ihalesini Zorlu Grubu aldı. PETKİM Petro Kimya A.Ş. ise Turcas ortaklığına satıldı. Ayrıca Ankara elektrik dağıtımı Sabancı, Sakarya elektrik dağıtımı Dinçkök , Konya Meram elektrik dağıtımı ise Alarko Grubu tarafından satın alındı.
Görünen o ki, AK Parti hakkında ortaya atılan, "Özelleştirilen kamu şirketlerini kendi yandaşlarına dağıtıyorlar, özelleştirme yoluyla kendi zenginlerini yaratıyorlar" iddialarının somut bir dayanağı yok. Özelleştirme ihaleleri açık arttırma yoluyla şeffaf bir yöntemle yapılıyor. Özelleştirme ihaleleriyle satılan büyük şirketlerin hemen tümü AK Parti'ye yakın olmayan firmalar tarafından satın alınıyor.
Hani AK Parti özelleştirme ihaleleri yoluyla devletin şirketlerini İslamcı sermayeye veriyordu? Bu iddiaların hepsinin asılsız olduğu dün yapılan Başkent Doğalgaz dağıtım ihalesinde bir kez daha ortaya çıktı. Anlayacağınız AK Parti'nin ekonomideki başarısı, kamu maliyesinde işleri düzgün yürütmesinden
kaynaklanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA