Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

İşsizliğe nasıl çare bulunabilir?

Avrupa Birliği Komisyonu ilerleme raporunda Türkiye ekonomisinin fonksiyonel bir piyasa ekonomisi olduğu belirtiliyor. Ve Türkiye'nin ticari ve ekonomik olarak AB ile bütünleşmesinin yüksek düzeyde bulunduğu ileri sürülüyor. Ama Türkiye'de işsizlik oranının küresel kriz öncesine göre hâlâ yüksek seyrettiği bir eleştiri olarak ele alınıyor.
Peki işsizlik nasıl azaltılabilir? Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Öz İplik-İş Sendikası'nın hazırladığı "İnsansız Ekonomi" raporunda "Küresel krize rağmen Türk mali sektörü yüksek kredi faiz uygulamaları ile aşırı kâr yaparken, başta tekstil sektörü olmak üzere tüm imalat sanayi sektörlerimiz, bu aşırı faizler, yüksek enerji fiyatları, istihdam üzerindeki yükler, hızla artan aramalı ve tüketim malı ithalatının yol açtığı haksız rekabet karşısında daraldı" deniyor.
Bilindiği gibi Türkiye'de sadece tekstil sektörü 100 milyar dolarlık entegre yatırıma sahip. Yılda 20 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Ve 3 milyon insanı istihdam ediyor.
Merkez Bankası'nın izlediği yüksek faiz-düşük kur politikasından da en çok olumsuz etkilenen tekstil sektörü oluyor. O halde başta tekstil sektörü olmak üzere imalat sanayisine nasıl bir istihdamı artırma projesi uygulanabilir?
Sorunun cevabına gelince... Türkiye'de bir asgari ücretli her yıl devlete vergi ve vergi benzerleri olarak 4 bin 460 lira ödeme yapıyor. Eğer bir asgari ücretli işsiz kalırsa devlet altı ay süreyle 2 bin 664 lira işsizlik fonu ödemesi de yapacağından toplam kayıp 7.124 liraya ulaşıyor.
Bu durumda her bir yeni asgari ücretlinin işe alınması için devlet bir yıl için 4 bin 459 liraya kadar işverene devlet yardımı yapabilir. Çalışmakta olan bir asgari ücretlinin iş kaybetmesini önlemek için de zor durumda olan firmalara yine bir yıl için 7 bin 123 liraya kadar devlet yardımı yapmakta sosyal fayda ve maliyet açısından bir sakınca olmaz. Hatta çalışan işçinin tüketiminden ödeyeceği dolaylı vergiler de devlete ilave gelir olarak kazanılır.
Madem bağımsız Merkez Bankası yüksek faiz-düşük kur politikasında diretiyor! O halde işsizliğe devlet yardımıyla bir çözüm bulmakta da fayda var. Çünkü yaşanan krizde Almanya böyle bir devlet yardımı uygulamasını hayata geçirdi. Ve işsizlik oranını yüzde 7.5'e geriletti. O halde biz niye yapamayalım?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA