Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Başbakan Erdoğan: Fakir bir mahallede doğan kendi kendini yetiştiren bir lider

Cidde Ekonomik Forumu'nun açılış konuşmasını Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Abdullah Zeynel Alirıza, Erdoğan'ı izleyenlere "Fakir bir mahallede doğan, kararlı ve kendi kendini yetiştiren" bir lider olarak tanıttı. Bu sözler salonda büyük alkış aldı. Bakan Alirıza, Erdoğan için "Davos'ta Peres'e verdiği ders çok onurlu bir davranıştı" dedi. Ayrıca "Erdoğan'ın İstanbul belediye başkanlığını 2 milyar dolar borçlu devraldığını ve borcu ödediği gibi, İstanbul'un altyapı sorununu çözdüğünü" belirtti.
Başbakan Erdoğan dün Cidde'de, ekonomide büyüme için güven ve istikrar kavramlarını önemsediğini, devlet ve millet arasında güven ilişkisi olmadan ekonominin güçlü olamayacağını ileri sürdü. Erdoğan, ekonomide birçok hedefi tutturduklarını hatta aştıklarını, bankacılık, sosyal güvenlik ve vergide reform yaptıklarını, milli geliri sekiz yılda 230 milyar dolardan 730 milyar dolara yükselttiklerini belirtti. Erdoğan, ayrıca, hukuk sistemindeki aksaklıkları tek tek giderdiklerini ve hukuk dışı odaklarla kararlı bir mücadele içinde olduklarını, geçmişte bu hukuk dışı odakların ekonomiye hasar verdiklerini belirtti. 2002 öncesinde yılda bir milyar doların altında olan yabancı sermaye girişinin dört yılda toplam 57 milyar dolara ulaştığını belirtip, "çünkü yatırımcı güven ve huzur olan ülkeyi tercih eder" diyerek yabancı sermayenin önemine değindi. Erdoğan "AB sizi istemiyor... Başvurunuzu geri çeker misiniz?" sorusuna "hayır" cevabını verdi. "AB içinde Türkiye'nin gerisinde pek çok ülke olduğunu ikili görüşmelerimizde Avrupalı liderler dile getiriyor. Gün gelecek kendileri Türkiye'yi AB'ye almak durumunda kalacaklar" dedi. Ve "AB'nin bölgeye katkıları olur, AB ile İslam dünyası ilişkileri çok hızlı ve kontrollü bir hale gelir" diyerek AB'nin Müslüman dünya için önemine değindi. Libya konusuna gelince... Bir soru üzerine, Erdoğan, "1 Mart 2011'de hem Kaddafi hem de oğlu ile telefonla görüştüm.
Libya halkının iradesine saygı göstermelerini istedim. Ama onlar kendi halklarıyla çatışmayı tercih ettiler. Artık kimse öldürülmesin, Libya halkının iradesi hâkim olsun" diyerek Arap ülkelerinde buyurgan liderliklerin son bulmasını istedi.
Cidde Ekonomik Forumu hakkında da unutmadan hemen bilgi verelim. Dört gün sürecek Forum'da İslam ülkeleri ve Arap ülkelerinde tek para kullanımı olmak üzere, 21. yüzyılda büyük transformasyon tartışılıyor. Tartışmaya ünlü iktisatçı Nouriel Roubini de katılıyor. Ayrıca İslam finans sektörünün refah içinde ve istikrarlı bir orta sınıf yaratmak için nasıl geliştirileceği de üzerinde odaklanılan konular arasında. Çünkü bir trilyon doları aşan yıllık hacme rağmen İslam finans sektörü halen dünya finansının ancak yüzde birine denk geliyor.
Forumda Suudi Arabistan ekonomisi de masaya yatırılıyor. Suudi Arabistan'ın milli geliri 375 milyar dolar tutuyor. G-20 içinde yer alıyor. Ama gelir adaletli dağılmıyor. Toplumu sağlamlaştıracak bir orta sınıf henüz oluşmamış. Çok zenginler ve kraldan maaş alan bir halk var. Kral halkın kalkışmasından çekindiği için 17 Mart'ta bir kararname imzaladı; iş arayanlara iş buluncaya kadar ayda 270 dolar verilecek. Konut kredileri artık 133 bin dolar olacak. Yolsuzlukla mücadele kurulu oluşturulacak. Yeni hastane yapımı için 4.3 milyar dolar ayrılacak. Askeri kadrolarda hak eden üst rütbeye terfi edecek. Askeri makamların hak edişleri acil ödenecek. Piyasada et fiyatlarının kontrolü için ticaret bakanlığına beş yüz yeni kadro verilecek. Hemen unutmadan belirtelim, Kral cuma namazı çıkışı ülkede gösteri olmadığı için cumartesi gününü bayram ilan etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA