Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Buğday fiyatları bir haftada yüzde 17 arttı

Geçen bir haftada buğday fiyatları dünyada yüzde 17 arttı. Bu artışın nedeni, Arap isyanlarının yaşandığı ülkelerin kırılgan yönetimlerinin buğday ithalatına başlaması olarak gösteriliyor. Aksi takdirde, en önemli gıdası ekmek olan insanların isyanını durdurmak mümkün olamayacak. Tunus, Mısır, Cezayir ve Irak'ta kişi başına buğday tüketimi, bir Amerikalının yıllık tüketiminin iki katını geçiyor.
Buğday ve diğer tahıllarda yaşanan hızlı fiyat yükselişinin tek nedeni, Arap ülkelerinin ithalata başlaması değil. Söz konusu yükseliş, Amerika'daki yağışa ve Batı Avrupa'daki kuraklığa da bağlanıyor.
Gelelim buğday fiyatlarındaki tırmanmaya... Buğday fiyatları son bir yılda ABD'de yüzde 100, Fransa'da yüzde 111, Almanya'da yüzde 114 arttı. ABD'de birinci kalite kırmızı sert buğdayın ton fiyatı bir yıl öncesinde 249 dolardı, 18 Mayıs 2011'de 498 dolar oldu. Buğday fiyatları aynı dönemde, Fransa ve Almanya'da ise sırasıyla tonu 167 dolardan 353 tonu dolara, tonu 174 dolardan 373 dolara yükseldi. Buğday fiyatlarına paralel olarak mısır ve arpa fiyatları da zamlandı. Mısırın tonu son bir yılda 165 dolardan 309 dolara, arpanın tonu da 165 dolardan 274 dolara çıktı.
Gelelim Türkiye'deki fiyat artışlarına... Kırmızı sert buğdayın tonu 18 Mayıs 2011'de Polatlı Borsası'nda 773 liradan işlem gördü. Bu fiyat, yaklaşık 486 dolara denk geliyor.
Peki dünya buğday fiyatlarındaki artış Türkiye için ne anlam ifade ediyor? Türkiye'de buğday ve diğer tahıllar, devlet tarafından hep yüksek sübvansiyonlarla alınırdı. Türkiye'de tahıl fiyatları daima dünya fiyatlarının üzerinde seyrederdi. Dolayısıyla ithalat çok ucuza gelirdi. Ama artık ithalat fiyatları Türkiye'deki fiyatların üzerine çıktı. Bu demektir ki, bundan böyle Türkiye daha fazla tahıl üretip satabilir. Peki Türkiye bunu nasıl yapacak? Tarıma artık önem verecek. Tarımı verimsiz bir sektör olarak görmeyecek. Çünkü fiyatlar Türkiye'nin ürünlerini dünyada iyice cazip hale getirdi.
Bugün Türkiye'nin toplam tarımsal hasılası 61.8 milyar dolar tutuyor. Bu miktarı önümüzdeki 12 yılda en az dört katına çıkartmamız gerekiyor. Cumhuriyet'in yüzüncü yılı olan 2023 için 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla hedefi yetmez. Sadece ABD'nin 2011 yılı tarım ürünleri ve gıda ihracatı toplamı 116 milyar doları buluyor. O halde Türkiye de, tarımı küçümsemek yerine, toplumun refahını, tarım ve tarıma dayalı sanayiyle hızla çoğaltabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA