Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

İç talep döviz kuru artarsa kısılır

Gelelim iç talebin nasıl kısılacağına… İç talep ancak ithal mal fiyatları yükselirse kısılabilir. İthal mal fiyatlarını yükseltmenin yolu da döviz kurlarının bir miktar yükselmesinden geçiyor. Eğer durum buysa, faiz artışını kim istiyor peki?
Faiz lobisi istiyor. Çünkü onlar kolay para kazanmaya alıştılar. Merkez Bankası'na baskı yaparak faiz arttırıp rekabet etmeden para kazanıyorlar. Kendilerine göre ekonomiyle ilgili olmadık riskler dile getirerek faiz artırımının yolunu açmaya çalışıyorlar. AK Parti'ye her iki seçmenden birinin oy vermesi bile bir risk onlara göre. Hatta faiz lobisine göre, Türkiye'nin demokratik anayasa yapması da bir risk.
Oysa Türkiye'nin kamu maliyesi Avrupa'nın en sağlam ülkesi Almanya'dan bile daha iyi durumda. İç ve dış şoklara gayet dayanıklı bir mali yapı var. Almanya'nın bütçe açığı yüzde 5.1, borç yükü yüzde 79.5, büyüme hızı yüzde 3.2 iken, Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 3'ün altında, borç yükü yüzde 40 ve büyüme hızı en düşük tahmine göre yüzde 4.5 olacak bu yıl. Bu tablodan çıksa çıksa faizleri düşürme kararı çıkar ama onlar bu tabloyu görmezden gelip faiz artışı istiyorlar. Artık adını koyalım. Bu, düpedüz Türkiye'den haraç istemektir. Başbakan Erdoğan'ın seçim sürecindeki "sıfır reel faiz" önerisini dikkate alıp kimseye haraç vermeyelim. Küresel faiz çetesi ve yerli uzantıları kendilerine başka kapı bulsunlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA