Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

CHP'nin Fitch'e desteği doğru mu?

Gelelim ABD'de adeta dolandırıcılıktan suç üstü yakalanan Fitch'i destekleyen CHP'nin tuhaf tutumuna... Avrupa Sosyalistleri Partisi kongresinde Norveç Savunma Bakanı Espen Barth Eide, yeni Türkiye'yi övüyor ve "tarihiyle ve Müslüman kökenleriyle uzlaşmış Türkiye'nin Kemalist Türkiye'nin otoriter yöntemlerle Batılılaşma çabasından daha Avrupalı olduğunu" söylüyor. Ve Kılıçdaroğlu'na, Türkiye'nin Arap Baharı'nda rol modeli olup olamayacağını sorarak söz veriyor. Kılıçdaroğlu ise adeta Fitch gibi konuşuyor. "Türkiye son dönemde parlak gelişmeler sağladı, diyorsunuz. Doğrudur. Ama o gelişmelerin hangi bedeller ödenerek sağlandığını acaba tahlil ettik mi? Dünyada cari açıkta bir numarayız, bu hiç sorgulanmıyor" diyor.
Keşke sorgulansa... Çünkü sorgulandığında ortaya net bir başarı çıkıyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bütçesi denk, sağlık ve eğitim harcamaları askeri harcamaların üzerine çıkmış bir Türkiye var. Vatandaş memnun.
Cari açığın yüksekliğine gelince... Bunun nedeni demokratik kambiyo rejimi. Çünkü gelişmekte olan ülkeler arasında en demokratik kambiyo rejimi Türkiye'de bulunuyor. Türk parası konvertible. Herkes istediği gibi tasarrufunu dövize çevirip yurtdışına çıkarabiliyor. Türk parası ve döviz ithal ve ihracı serbest. Oysa Çin ve Hindistan'daki gibi yurtdışına para çıkartmak yasak olsa, Türkiye'nin cari açığı da yüksek olmazdı. Anlaşılan Kılıçdaroğlu demokratik bir kambiyo rejimine de karşı. İktidara gelirse demokratik kambiyo rejimini de kaldıracak herhalde.
Artık Fitch konusunda açık olmanın zamanı geldi geçiyor. Türkiye halkının alın terinin sömürülmesine aracılık eden Fitch'e sahip çıkmak doğru değil. Unutmayalım Fitch, AK Parti'nin değil, bizim vergilerimizle daha çok faiz ödememize aracılık ediyor. Hükümetler gelip geçicidir. Oysa Fitch notumuzu haksız yere düşük tutarak yol, okul, hastane olacak vergilerimizi kolay para kazanlara aktarıyor. Yabancı sermaye girişini engelleyip yatırımlarımızı azaltıyor, işsizliği çoğaltıyor. O halde defalarca suçüstü yakalanan Fitch'i destekleyeceğimize, Türkiye'nin soyulmasına aracılık eden Fitch'i, biz de Avrupa ve ABD gibi sorgulamalıyız, Türkiye toplumu adına ondan hesap sormalıyız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA