Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Japonya'nın yeni endüstriyel modeli ne olacak?

Japonya, rekabet gücünü sürekli kaybediyor.
Bunun nedenleri, Asyalı rakiplerinin daha ucuz üretim yapması ve Japon parası yenin sürekli değerlenmesi olarak biliniyor. Ama son yaşanan deprem ve tsunaminin ardından Japonya yeni bir sorunla daha karşılaştı.
Fukushima nükleer santralinin patlaması ve çevreye zarar vermesi tüm nükleer santrallerin kapatılmasını gündeme getirdi. Enerjisini petrol ithalatına bağlı olarak üreten Japonya'nın, elektrik tüketimi çok yüksek olan ağır sanayi üretimini sürdürmesi artık mümkün olamayacak. İşte bu nedenle Japonya, Çin gibi seri üretim yapamayacağına göre, ABD gibi post endüstriyel dönemde sanayi ürünlerinin en önemli kısımlarının yapımına odaklanacak. Ya da Almanya gibi en ileri bilgi seviyesinde üretim yapacak.
Bu yeni stratejiye en uygun örnek olarak Panasonic firması gösteriliyor.
Panasonic, Amasaki ve Osaka'daki plazma ekran fabrikalarını kapattı, bu fabrikaların yerine daha ucuz üretim yapan Asyalı ülkelerden plazma ekran almaya başladı. Kendi üretimini daha kârlı olan fabrika ekipmanlarına ve elektrikli otomobillerin pillerini üretmeye yoğunlaştırdı.
Yine Japon firmaları endüstriyel robotlar ile hassas ve kaliteli bisiklet malzemesi üretmeye başladılar.
Kısacası, 1980'lerin otomobil ve renkli TV üretimiyle ekonomide süper güç olan Japonya şimdi ürünlerini satamıyor. Artık Çin, Hindistan, G. Kore, Endonezya, Vietnam, Tayvan gibi Asya ülkeleri Japonya'dan çok daha ucuza otomobil, TV üretiyor. Aynı coğrafyada olmamasına rağmen Türkiye de hem taşıt aracı üretiminde hem de TV üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi.
Peki yeni endüstriyel model Japonya'yı kurtaracak mı? Japonya'nın işi zor.
Çünkü bu ülkenin bir önemli sorunu daha var. Sık sık yaşanan depremler her yıl binlerce insanın hayatına mal oluyor.
Bu nedenle Japonya'nın kendisine yeni bir vatan toprağı bulması hatta satın alması dile getiriliyor.
En son gündeme gelen toprak konusu, Japonya ve Çin arasında sorunlu alan olan Senkuka adalarının satın alınması oldu. Japonya parayı bastırıp adaları satın alarak sorunu çözmek istiyor. Ayrıca Japonların Rusya'dan toprak satın alarak ya da kiralayarak oraya yerleşmeleri söz konusu ediliyor.
Rusya'da çok büyük ve kullanılmayan alanlar var. Bu bölgeleri satın alarak ya da kiralayarak milyonlarca Japon'un yerleştirilip şimdiki tehlikeli bölgeden pek çoğunun uzaklaştırılması gerekiyor. Bu yolla hem Rusya para kazanacak, ıssız bölgelerine yeni bir canlılık gelecek hem de Japonya deprem ve tsunamiden uzak bir yeni ülke kuracak.
Bütün bunlar gerçekleşir mi bilinmez ama bir gerçek var. O da şu... ABD, Japonya ve Avrupa'nın eski zenginleri artık üretmekte zorlanıyorlar.
Onların yerlerini Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Türkiye, G. Kore, Meksika ve Endonezya gibi yeni yükselen ülkeler alıyor.
Bu yeni gelişmelere "kriz" diyenler var.
Ciddi olarak yanılıyorlar. Bu gelişmenin adı kriz olamaz, bu aslında bir değişim.
Bu değişimin sonucunda 2030'da dünya üretiminin yüzde 70'ini gelişmekte olan ülkelerin yapacağı tahmin ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA