Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatları son tahminlere göre ne olacak?

Bu ilk üç ayında dünyada toplam altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 gerileyerek 963 ton olarak gerçekleşti. Altın talebinde en büyük gerileme yatırım için alınan altında oldu. Geçen yıla göre yatırım için alınan altın talebi yüzde 49 azalarak 395.8 tondan 200.8 tona geriledi. Mücevher için altın talebi ise bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.4 artarak 490.8 tondan 551 tona yükseldi. Mücevher için altın talebi özellikle Çin ve Hindistan'dan geldi. Hatta Hindistan Merkez Bankası pazartesi günü artan altın talebi nedeniyle ithalat kısıtlaması getirdi. Çünkü nisanda altın ve gümüş talebi bir önceki aya göre yüzde 138 çoğaldı.
Hindistan'da altına ithal sınırlaması getirilmesi bu defa Hindistan piyasalarında altının ons (31.1gr) fiyatında 15-20 dolarlık artışa neden oldu. Gelelim altın fiyatlarındaki en son tahminlere... Barclays bankasının uzmanlarına göre bir ons altının ortalama fiyatı bu yılın nisan-haziran döneminde ortalama 1.350 dolar olacak. Credit Suisse'in beklentisi ise oldukça karamsar, altının ons fiyatı bu yıl içinde 1.100 dolara kadar gerileyecek.
Peki "altın niçin sevimsiz yatırım haline geldi?" Şimdi bu sorunun cevabını arayalım. Pek çok yatırımcı ABD Merkez Bankası'nın varlık alımı programı nedeniyle ortaya çıkan parasal genişlemenin enflasyonu artıracağını düşündü. Ve yüksek enflasyon beklentisiyle pek çok yatırımcı altın aldı. Oysa parasal genişleme beklenen enflasyona neden olmadı. Hatta enflasyon oranı nisanda hedef alınan yüzde 2'nin altında kalarak yıllık yüzde 1.1 seviyesinde gerçekleşti. Dolayısıyla altın fiyatlarında beklenen artış gerçekleşmedi. Tam aksine gerileyen enflasyon nedeniyle altın talebi azaldı ve fiyatı düştü. Bir de altının kısa dönemde temettü ya da faiz gibi getirisinin olmaması altını sevimsiz yatırım haline getirdi. Fakat bütün bu sevimsizliğine karşın 14 milyar dolarlık fonu yöneten Michael Cuggino, dün The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada "belirsiz olayların sigortası olan altını portföyünde tutmaya devam edeceğini" söyleyerek profesyonellerin altın konusunda kısa vadeli düşünmediğini bize gösteriyor.
O halde altın yatırımcısı, risklere karşı bir sigorta olan altın konusunda uzun vadeli düşünmeli. Çünkü altının ons fiyatı dün 1.359 dolar ile 1.401 dolar arasında işlem gördü. En düşük fiyat ile en yüksek fiyat arasında günlük yüzde 3'lük fark olduğuna göre altın fiyatlarında oynaklık söz konusu. O halde altın yatırımcısının kısa vadeli düşünmemesinde fayda var.

Yılın ilk üç ayında dünya altın talebi (ton)
Q1 2012 Q1 2013
Mücevher 490.8 551.0
Teknoloji 106.8 102.0
Yatırım 395.8 200.8
Merkez bankaları net alım 115.2 109.2
Toplam altın talebi 1.107.6 963.0
Kaynak: World Gold Council

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA