Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Türk-Kürt yeni ekonomi düzeni

Hafta sonunda Başbakan Erdoğan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin Diyarbakır'da buluşmasıyla bölge ekonomisinde hatta dünya ekonomisinde önemli bir adım atıldı. Bu adıma "Türk- Kürt yeni ekonomi düzeni" diyoruz. Niye böyle bir tespit yapıyoruz? Çünkü yaklaşık kırk beş gün sonra Kürt bölgesi petrolü yeni boru hattıyla Kerkük Yumurtalık boru hattına bağlanacak. Böylece Türkiye üzerinden günde bir milyon varil petrol dünya pazarına sunulacak. Ve 2018'de Kürt bölgesinden ihraç edilen petrolün tutarı yılda 108 milyar doları bulacak. Tabii bu sadece petrol ihracatı bir de doğalgaz ihracatı dikkate alındığında rakam artacak. Böylece artan petrol ve doğalgaz gelirleriyle Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin şu anda 5 bin 300 dolar olan fert başına geliri 55 bin dolara yükselecek. İşte bu nedenle bölgede artık elinde silahla dolaşmak anlamsız olacak. Zaten son beş yılda Irak Kürt bölgesi güvenli bir alan olarak kaldı. The Washington Post'un 9 Kasım 2013 nüshasında verilen haberde, 2008-2013 arasında Irak'ta saldırılarda 5.500 kişi hayatını kaybetti. Kürt bölgesinde ise Suriye'nin yardımıyla yapıldığı söylenen Eylül 2013'de Erbil'de yaşanan olayın dışında saldırı olmadı. Böylece Kürt bölgesinin Irak'ın en güvenli bölgesi olduğunu ileri sürebiliriz. Yine Irak Kürt bölgesine paralel olarak Türkiye'de de barış sürecinin başlamasıyla bir yıldır Güney ve Doğu Anadolu'da çatışmalar durdu, ölüm yok huzur var.
Peki bundan sonra ne olacak? Bundan sonra şu olacak: Türk- Kürt yeni ekonomi düzeni adım adım kurulacak. Türkiye'nin 2012'de en çok ihracat yaptığı ülke Almanya'dan sonra Irak oluyor. 2012'de Irak'a ihracat 10 milyar 822 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk dokuz ayında Irak'a ihracat 8 milyar 473 milyar dolar oldu. Türkiye'nin Irak'tan ithalatı 2012'de 149 milyon dolar düzeyindeydi, bu yılın ilk dokuz ayında 88.9 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin, Kürt bölgesinden yapacağı petrol ve doğalgaz ithalatıyla dış ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda hızla yükseleceğini hemen belirtelim. Bir de Türkiye, Irak Kürt bölgesinde Amerikan Exxon- Mobil şirketleriyle ortak petrol arayacak. Peki ne kadar petrol var Kürt bölgesinde? Yaklaşık 45 milyar varil ham petrol bulunuyor. Kerkük'teki 10 milyar varil petrol rezervi de ilave edilirse bölge rezervi 55 milyar varili buluyor. Böylece Kürt bölgesi tek başına dünya petrol rezervleri sıralamasında Kazakistan, Libya ve Nijerya'yı geçiyor. Yine Kürt bölgesinde 71-100 trilyon kübik feet doğalgaz bulunuyor. Bütün bunların parasal değeri 5 trilyon doları geçiyor. Bu arada hatırlatalım, elde edilen gelirin anayasa gereği Kürt bölgesiyle merkezi Irak arasında paylaşılması gerekiyor tabii. Bu konuda Türkiye aracı olmaya hazır. Elde edilen hasılatın Türkiye'de bankalarda bloke edilip paylaşılmasını öneriyor Türkiye.
Anlayacağınız Türkler ve Kürtler yeni bir ekonomi düzeni kuruyorlar. Bu düzen bölge halklarına refah artışı getiriyor. Ve dünya'nın en zengin bölgelerinden biri kuruluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA