Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Türkiye 2014'te niye daha kolay para bulacak?

Dün ekim ayı cari açık rakamları açıklandı. Ekimde cari açık 2 milyar 890 milyon dolar oldu. Yine ocak-ekim döneminde toplam cari açık tutarı 51 milyar 901 milyon dolara ulaştı. Ve geçen yılın aynı dönemine göre cari açık 12 milyar 348 milyon dolar arttı. Bu artışın nedeni aynı dönemde yapılan 10.2 milyar dolar tutarındaki altın ithalatından kaynaklanıyor. O halde altın hariç cari açığın geçen yıla göre pek de artmadığını söyleyebiliriz. İşte rakamlar dikkate alındığında bu yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen büyüme hızıyla geçen yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen büyüme hızını karşılaştırdığımızda tuhaf bir durum ortaya çıkıyor. Çünkü altın hariç aynı cari açık düzeyinde geçen yıl ilk dokuz ayda ekonomi yüzde 2.4 büyürken bu yıl aynı dönemde yüzde 4 büyüdü. Bazıları geçen yılın ilk dokuz ayındaki büyümeyi Türkiye'nin altın ihracatına bağlamıştı. Ve altın ihracatı nedeniyle Türkiye'nin bir puan ilave büyüme sağladığını iddia etmişlerdi. Hatırlayacaksınız geçen yılın aynı döneminde Türkiye yaklaşık 12 milyar dolar tutarında altın ihraç etmişti. O halde bazılarının iddiaları dikkate alınırsa bu yıl ilk dokuz ayda yüzde 5 büyümemiz gerekiyordu. Ama geçen yıl "ekonomi altın ihracatı nedeniyle olduğundan fazla büyümüş gösterildi" itirazını yapanlar şimdi nedense ortada yoklar.
Gelelim Türkiye'nin 2014'te bulacağı kolay paraya... Gelecek yıl bütçe açığı 33 milyar lira tutacak. Bu açık tutarının milli gelire oranı yüzde 1.9 olacak. Bu oran diğer ülke bütçe açıklarına göre oldukça düşük bir oran. Yine 2014'te kamu borç yükü yüzde 33'e gerileyecek. İşte bu göstergeler bu ülkenin daha kolay borçlanmasını sağlayacak.
Hemen borçlanma araçlarındaki çeşitlenmeye bakarsak... Bu yıl Hazine 1.25 milyar dolar tutarında sukuk ya da kira sertifikası ihraç etti. Bu ihraçları Hazine yıllık yüzde 4.5 kira oranıyla beş yıl vadeli olarak yaptı. Ve ihraç edilen sertifikalara altı kat talep geldi. Bu arada, kira sertifikalarının küresel düzeyde 1.2 trilyon dolar tutarında bir hacmi bulunduğunu ve her geçen gün işlem hacminin çoğaldığını, belirtelim. İşte Türkiye bu nedenle euro tahviller yerine kira sertifikasıyla borçlandığında daha ucuza para bulabilecek gelecek yıl. Bir önemli konuyu daha hatırlatalım, 2014'te ham petrol fiyatları İran, Irak Kürt bölgesi ve Libya'dan gelecek ilave petrol arzıyla gerileyecek. Petrol fiyatlarının gerilemesi dış ticaret hadlerinin Türkiye lehine dönmesine neden olacak. Dolayısıyla cari açık azalacak, risk primi gerileyecek. Tabii bu yeni gelişmeler para bulmayı kolaylaştıracak.
Anlayacağınız gelecek yıl Türkiye ekonomisi beklenen yüzde 4 oranının üzerinde büyüyebilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA