Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Aleviler, Hazaryalı Musevilerin ardılları mı?

Osmanlı'nın en güçlü padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın entrikalarla dolu hayatlarına merak saldığımız şu günlerde Cahit Ülkü'nün, "Suların Getirdiği Padişah- II. Selim" adını verdiği kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ülkü'nün birbirinden ilginç tezlerinin yer aldığı bu kitapta sadece II. Selim dönemi anlatılmıyor, Ülkü, bu kitabıyla Osmanlı'nın bilinen resmi tarihini adeta yerle bir ediyor.
Peki nedir Ülkü'nün bu ilginç tezleri?
Sıralayayım efendim...
1) Hürrem'in Hazaryalı bir Musevi olduğunu, Müslümanlığı kabul etmesinin ise sadece bir takiyeden ibaret olduğunu iddia ediyor. (Ülkü'nün tezine göre Hürrem'in asıl niyeti Osmanlı İmparatorluğunu ele geçirerek Hazaryalı devletini yeniden kurmak ve Osmanlı'yı Musevileştirmekmiş!)
2) Hürrem'in Kanuni Sultan Süleyman'ı o dönem Portekiz'in en ünlü doktoru olan Agustinho ile aldattığını, II. Selim'in de saraya "ağabeyim" diyerek soktuğu Musevi olan Agustinho'dan olduğunu öne sürüyor.
3) Türkiye'deki Alevilerin ise Hazaryalı Türk Musevilerin ardılları olduğunu yazıyor. Bunu kanıtlamak için de Alevilik ritüelleri ile Hazaryalı Musevilerin ritüellerinin çok benzer yanlarını ortaya koyuyor. (Valla şaşkınlıkla okudum. Çünkü cidden arada reddedilemez benzerlikler hatta aynılıklar var!)
4) Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman'ın da Alevi olduğu tezini ortaya atıyor. (Bunu da hem Osman'ın, hem de çevresinin Anadolu'ya geldiklerinde Kuran- ı Kerim'i de, içindekileri de bilmediğine ve Yeniçeri Ocağı'na Hacı Bektaş'ın pir yapılmasına bağlıyor. Bir de Yavuz Selim'in küpe takmasının bir Bektaşi geleneği olduğunu söyleyerek, ilginç bir detaya dikkat çekiyor!)
Özetle... Ben bu kitabı okurken dağıldıkça dağıldım. "Acaba yanlış mı okudum. Yanlış mı anladım" deyip iddiaları bir daha, bir daha okudum. Ne kadarının doğru, ne kadarının yanlış olduğunu bilemiyorum. Ancak gerek Osmanlı tarihi, gerekse Alevilik üzerine araştırmalar yapan, yazan tarihçilerinde bu kitapta ortaya konulan tezlere yaklaşımlarını da şiddetle merak ediyorum!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA