Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Çok eşlilik ve İslam...

İki eşli evliliğinden dolayı çok mutlu olduğunu ballandıra ballandıra anlatan Yılmaz Vural'a ve bunu anlatması için ona fırsat veren, ekranını açan Cengiz Semercioğlu'na tepki gösterdim diye bir de fırça yedim iyi mi! Bazı okurlarım sormuşlar mesela; "İslam tarihinden haberiniz yok mu? Adamın iki eşi olması normal bir durum. Sizin ne Cengiz Bey'i, ne de o şahsı kınamaya hakkınız yok! Kınamakla günaha siz girersiniz. İki hanımı arasında adaleti sağlayabiliyorsa, mekânı cennet olsun!"
Cengiz de dünkü yazısında cevaben demiş ki; "Madem her türlü yaşam tarzına saygı duymamız gerekiyor. Türbanlısına, mini eteklisine, sevgilisiyle aynı evde nikâhsız yaşayana filan. Niye Vural'ın yaşam tarzına da saygı duymayalım Sevilay?"
Önce okuruma cevap vermek istiyorum: İslam'da çok eşliliğin onaylandığından elbette haberim var.
Nisa Suresi'nin 3. ayeti der ki; "Eğer yetimlerin haklarını gözetemeyeceğinizden korkarsanız, size helal edilen kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın ve eğer bu takdirde adaletli davranamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir kadın ile yetinin. Bu, azmamanız, haksızlık yapmamanız için daha elverişlidir!"
İslam'ın ilk ortaya çıkışını kapsayan dönemin şartlarını düşündüğünüzde söz konusu ayetin uygulanabilirliğinin normal olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü toplumun o dönemdeki şartları, gelenekleri çok eşliliğe müsaitti. Özellikle savaşlar sebebiyle kimsesiz ve dul kalan kadınların zorlaşmış şartlarını iyileştirmek için çok eşlilik kaçınılmazdı belki de. Ama geldiğimiz yüzyılda aynı ayetin uygulanabilirliğinin olduğunu söylemek mümkün değildir. Memlekette bir savaş ya da yoksulluk var da benim haberim mi yok? Kesinlikle kabul etmiyorum! Ve çok eşliliği savunmak adına kendisine İslam'ı kalkan yapanların da büyük günah işlediğini düşünüyorum. "Pis nefislerine" sahip çıkamayan erkeklerin sırf keyifleri için "dini, Müslümanlığı" alet ettiklerini düşünüyorum!
Cengiz'e gelince...Herkesin yaşam tarzına tabii ki saygılı olacağız! Olacağız da bunun ölçülerini, sınırlarını doğru belirleyeceğiz. Çok eşliliği bir yaşam tarzı olarak ele alırsak, işin içinden çıkamayız Cengiz! Yaşam tarzı, sadece kişinin şahsını bağlayan, etrafındakilere, kendinden başka kimseciklere zarar vermeyen, üzmeyen, sonuçları hüsranla bitmeyen olgulardır. Başörtüsü takan bir kadınla, çok eşli bir adamı kıyaslamakta neyin nesi Cengiz? Ne alakası var Allah aşkına?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA