Malzemeler:
Yarım kilo kıyma,
1 kahve fincanı pirinç,
1 kuru soğan,
yarım demet maydanoz,
1 limon suyu,
1 yumurtanın sarısı,
1 çorba kaşığı tereyağı,
3 su bardağı su,
iki çorba kaşığı un,
karabiber,
pul biber,
tuz.
Hazırlanışı:
Sağlık yaşam tutkunları her öğünde çorba tüketmenin önemini iyi bilirler. Diyetlerin vazgeçilmezi çorbalar, sindirim düzenleyici etkiye sahiptir. Terbiyeli ekşi köfte tarifi ile de hem çok lezzetli ve sağlıklı hem de çok besleyici bir çorba hazırlamış olacaksınız. Bu tarifi isterseniz ana yemek olarak bile rahatlıkla misafirlerinize çıkarabilirsiniz.
Hazırlaması da oldukça kolay tarife başlamadan önce pirincin yıkanıp süzülmesi ve soğanın rendelenmesi işlemini halledin. Bir kaba aldığınız kıymaya sırasıyla rendelenmiş soğanları, pirinci, karabiber, tuz ve kıyılmış maydanozu ekleyerek, yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan misket büyüklüğünde parçalar kopararak un döktüğünüz tepsiye bu parçaları dizin ve sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın. Un, kıyma toplarının birbirine yapışmasını ve pişerken dağılmalarını önleyecektir.
Çorbayı pişirmek istediğiniz tencerede su ve tuzu kaynattıktan sonra hazırladığınız köfteleri bu suya atarak yaklaşık yarım saat kadar pişmelerini sağlayın. Çorbanın terbiyesi için bir kasede unu, yumurta sarısını ve limonu çırparak homojen bir karışım elde ettikten sonra çorbanın suyu ile ılıtarak yavaşça bu terbiyeyi tencereye ekleyin.
Beş dakika kadar daha kaynayan çorbayı ateşten almadan hemen önce tereyağında pul biberi çevirerek elde ettiğiniz sosu da üzerine eklediğinizde artık çorbanız hazır hale gelmiştir.
Lezzetli çorbalar yapmak için öncelikle çorbanın kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini, kıvamı beklenenden koyu olan çorbaya sonradan eklenen suyun sıcak olmasının şart olduğunu, tuzu fazla gelen çorbanın içinde soyulmuş çiğ patates atarak bu tuzu azaltabileceğinizi unutmayın.
Afiyet olsun...