Izgara köfte Türk mutfağı içinde önemli bir konuma sahip. Izgara köfte pişirilmesi esası ile bir maharet olarak adlandırılan yiyeceklerden birisi olarak yer alıyor. Malzemelerinin seçiminden. Etin ateş ile olan ilişkisine dek, ızgara köftenin lezzeti değişebiliyor. Izgara köfte için gerekli malzemeler ve hazırlanışı ise şu şekilde sıralanıyor :
GEREKLİ MALZEMELER
-600 gram orta yağlı kıyma (dana-koyun karışık)
-1 dilim bayat ekmek içi
-1 adet küçük boy kuru soğan
-1 adet yumurta
-1 çay kaşığı kimyon
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/2 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
-Yaklaşık 600 gram kadar orta yağlı kıyma karıştırma kabına alınır. İçerisine 1 yumurta, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı tuz ve karabiber katılır.
-Köfte harcına tüm malzemeler eklenip kıvam alıncaya ve toparlanana kadar yoğrulur ardından üzerine streç film kapatıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirilir
-Köfte harcından avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartılıp su ile ıslattığınız ellerinizle köftelere yassı bir şekil verilir.
-Köfteleri yağlanan kızgın tavaya dizilir.
-Ters yüz ederek pişirmeye başlanır. Tüm köfteler pişirilene kadar bu işleme devam edilir ve ardından dilenirse soğan ve domates ile veya ketçap/mayonez gibi soslarla birlikte servis edilir