BlackRock uyardı: Enflasyon baskısı sürecek, tahvil getirileri yüksek kalacak

BlackRock Yatırım Enstitüsü, İran’daki savaşın enflasyon üzerindeki etkisinin devam etmesi nedeniyle devlet tahvili getirilerinin uzun süre yüksek seviyelerde kalabileceğini öngörüyor.

Oluşturma Tarihi 28 Nisan 2026 08:40

Kurumun stratejistleri Jean Boivin ve Wei Li'nin de yer aldığı değerlendirmede, Orta Doğu'daki son gerilim öncesinde bile enflasyon baskılarının yükselişte olduğuna dikkat çekildi. Raporda, savaşın tetiklediği petrol fiyat şokunun bu baskıları daha da artıracağı ve merkez bankalarını enflasyonu kontrol altına almak için sıkı para politikası uygulamaya zorlayacağı ifade edildi.

Artan enflasyonun, sabit getirili tahvillerin kupon değerini aşındırarak reel getirileri düşürdüğü ve bu varlıkların hisse senetlerine kıyasla cazibesini zayıflattığı vurgulanıyor. Bu durumun özellikle devlet tahvilleri açısından olumsuz bir tablo yarattığı belirtiliyor.

BlackRock, yapay zekadaki hızlı gelişmelerin şirket kârlılıklarını destekleyeceği beklentisiyle ABD ve gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetlerine yönelik "ağırlık artır" görüşünü koruyor. Stratejistler, yüksek tahvil getirilerinin kalıcı olabileceğini ve uzun vadeli devlet tahvillerinin artık hisse senedi düşüşlerine karşı güçlü bir denge unsuru olmadığını düşünüyor.

Bu değerlendirme, ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya Merkez Bankası (BOJ), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararlarının açıklanacağı kritik bir haftada geldi. Piyasalar genel olarak faizlerin sabit tutulmasını beklerken, İran savaşı kaynaklı enflasyon risklerine ilişkin mesajlar yakından takip ediliyor.

Nitekim tahvil piyasaları da bu endişeleri yansıtıyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirileri savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 40 baz puan yükselirken, para politikasına daha duyarlı olan 2 yıllık tahvil getirileri de benzer şekilde artış gösterdi.

Stratejistler, mevcut ortamda risk almaya devam ettiklerini belirterek, savaşın hükümetlerin enerji güvenliği ve savunma harcamalarına daha fazla kaynak ayırmasına yol açtığını, bunun da zaten yüksek olan kamu borcunu artırarak enflasyonu yukarı yönlü baskıladığını ifade etti. Bu çerçevede tahvillere kıyasla hisse senetlerini daha cazip bulduklarını belirten ekip, özellikle yapay zeka, enerji ve altyapı temalarına dikkat çekiyor.

Haber Girişi Deniz Dalgıç - Editör

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
14.594,0100 Değişim 198,09 Son veri saati:
Düşük 14423,88 Yüksek 14621,97
Açılış
45,0457 Değişim 0,8931 Son veri saati:
Düşük 44,1508 Yüksek 45,0439
Açılış
52,7899 Değişim 0,0909 Son veri saati:
Düşük 52,7664 Yüksek 52,8573
Açılış
6.745,1660 Değişim 160,365 Son veri saati:
Düşük 6647,253 Yüksek 6807,618
Açılış
107,5322 Değişim 3,1582 Son veri saati:
Düşük 107,158 Yüksek 110,3162
Açılış
BİST En Aktif Hisseler