Son dakika haberleri: En düşük emekli maaşı Ocak-Haziran dönemi için 10 bin TL'ye yükseltildi. SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25'e çıktı. Emekliler yılına özel yeni düzenlemeler yapılacak. AK Parti'den açıklama geldi.
Milyonlarca emekli için Ocak ayında yapılan refah payı artışı ve enflasyon zammı ile birlikte yüzde 49,25'lik zam ortaya çıkmıştı. Emekliler zamlı maaşlarını alırken bu kez ikramiyelere yüzde 50 oranında artış yapıldı ve 2 bin liradan 3 bin liraya çıkartıldı.
Nisanın ilk haftasında emekliler Ramazan Bayramı ikramiyelerini almış olacaklar. Daha sonra Kurban bayramında da 3 bin lira ödenecek ve toplam 2024 yılı ikramiyesi 6 bin liraya ulaşacak.
Bu yılın Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından emekliler yılı ilan edilmesinin ardından destekler bununla da sınırlı kalmayacak.
Emeklilerin hayatını kolaylaştıracak, onların yaşam standartlarını yukarı çekecek, gelirlerini artıracak birçok düzenleme ve değişiklik de gündeme gelecek.
Üzerinde çalışılan destekler kapsamında kök maaşların yükseltilmesinin de olduğu ifade ediliyor. Bilindiği gibi birçok emekli asgari ücretle çalışmasından dolayı ya da 3.600 kısmi emeklilik 1.800 gün malulen emeklilik gibi sebeplerle düşük maaş alıyor.
Bu emeklilere yapılan seyyanen artış ile birlikte kök maaşları taban maaş olan 10 bin liraya tamamlanıyor. Böylece kök maaşı kaç lira olursa olsun tüm emekliler en az 10 bin lira maaş alıyor.
Daha önce 7.500 TL olan bu taban maaş Ocak aşında yüzde 33'lük artışla 10 bin liraya çıkartılmıştı. Burada taban maaş ile ilgili iki formülün gündeme geldiği belirtiliyor. Bunlardan birisinin taban maaş ile kök maaşın eşitlenmesi.
Böylece seyyanen destek zam döneminde maaşa eklenerek zamlar bunun üzerinden yapılabilecek. Ancak burada taban maaşı hemen üstünde aylığı olan emekliler açısından bir haksızlık ortaya çıkmaması da gerekiyor. Bu yüzden ince bir çalışma yürütülmesi lazım geliyor.
İkinci formül ise emekli aylığını ve özellikle taban maaşı belirleyen kriterler arasına çalışılan gün sayısının da eklenmesi. Böylece çalışma hayatında daha fazla kalan sigortalılar, ya da geç emekliliği seçenler daha yüksek taban maaş alacak. Yaşa ve çalışılan güne göre taban maaş belirlenmesi de üzerinde çalışılan konular arasında.
Emeklilerle ilgili maaşlar dışında da bazı indirim ve ayrıcalıklar, bazı destekler yine gündemde yerini koruyor. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu Nisan ayında meclisin açılmasıyla birlikte emeklilerle ilgili desteklerin değişik paketler halinde TBMM gündemine geleceğini söylemişti.
Bu düzenlemeler arasında belediye hizmetlerinde, ulaşımda enerjide indirimler olabileceği gibi, bankalar tarafından emeklilere finansal destek, kamu tesislerinden indirimli yararlanma gibi haklar da olabilecek.
Geçtiğimiz gün açıklama yapan AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, emeklilerin zam beklentilerinin karşılanacağını belirterek, "Çalışmalar olgunlaşınca Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaşacak" demişti. Şahin emeklilerle ilgili bir çalışma yürütüldüğünü de belirtmişti.
Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da emekliler için bir emekli kart üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Bu karta yüklenecek para ile emekliler faturalarını ödeyebilecek, market alışverişi yapabilecek. Emekli kart uygulamasını bazı belediyeler de gündemine almış durumda.