Son dakika haberleri...Toplu sözleşme zammı için ilk teklif 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 14, ikinci yarısı için yüzde 9 oldu. İkinci zam teklifini Bakan Işıkhan açıkladı. Memura yeni haklar geliyor. Memur maaşları ve emekli maaşı için doğrudan belirleyici olacak toplu sözleşme sürecinde önemli bir viraja girildi. 2023 Toplu Sözleşme Görüşmeleri 3,7 milyon memur, 2,7 milyon memur emeklisi ve sayıları 2,4 milyonu bulan 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşı gibi sosyal ödeme alan vatandaşı ilgilendiriyor.
MEMURUN ZAM PAZARLIĞINDA 3. TOPLANTI: BAKAN IŞIKHAN YENİ TEKLİFİ AÇIKLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2. zam teklifi için açıklamalarda bulundu:
Bildiğiniz gibi kamu işveren heyeti olarak maaş artışlarına ilişkin ilk teklifimizi 14 Ağustos'ta paylaşmıştık. İkinci teklifimizi paylaşıyoruz.
"2024 İÇİN YÜZDE 15+10, 2025 İÇİN YÜZDE 6+5"
2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 ocak ayında yüzde 43'ü bulan artış öngörülmüştür.
"KÜMÜLATİF ZAM ORANI YÜZDE 57'Yİ BULUYOR"
2024'ün ikinci döneminde kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır. Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin devam edeceğini de hatırlatmak isterim.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğindeki hükümetlerimiz 22 yılda her türlü müdahale ve felaketlere karşı güçlü irade ortaya koymuştur. Enflasyonist baskılarla mücadele etmek için Memur, işçi, çiftçiye destekler verdik, vermeye devam ediyoruz.
Biz yönetimde bütçenin yeniden dağıtımında tüm paydaşları düşünerek hareket etmeye özen gösteriyoruz.
Biz Türkiye'ye 22 yıldır büyük resimden bakıyoruz. Sürekli sosyal adaleti sağlamaya büyük önem veriyoruz. Toplu sözleşme sürecinde gelen talepleri bu bakış açısıyla değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim.
MEMURA YENİ HAKLAR GELİYOR
Bakan Işıkhan yeni zam teklifini açıkladı! Memur, emekli zammı ne kadar olacak? | Video
MEMUR ZAMMI, TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI VE ENFLASYON FARKI İLE BELİRLENİYOR
Memurlar her yıl 2 kez zam alıyor. Tüm memur ve emekliler bu toplu sözleşme zammına ilaveten yüzde enflasyon farkı alıyor.
YÜZDE 15'LİK ORAN MEMUR ZAMMINI YÜZDE 43'ÜN ÜZERİNE ÇIKARIYOR
Örneğin 6 aylık enflasyonun Merkez Bankası'nın tahminine göre yüzde yüzde 31,92 olması bekleniyor. Temmuz 2023'te yüzde 6 toplu sözleşme zammı uygulanmıştı. Buna göre Ocak 2024'te yüzde 24,45 enflasyon farkı oluşacak. Yine bu enflasyon farkı yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 43,11'e yükselecek.
Yani tahminlere göre memur zammı enflasyonun neredeyse yüzde 10 üzerinde gerçekleşecek.
SOSYAL DESTEK ÖDEMESİ ALAN 2,4 MİLYON VATANDAŞIN DA GÖZÜ KULAĞI TOPLU SÖZLEŞME ZAMMINDA
Bilindiği üzere 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşı doğrudan memur zammı ile her yıl ocak ve temmuz aylarında yeniden belirleniyor. Burada sosyal destek ödemesi alan 2,4 milyon vatandaşın gözü kulağı da toplu sözleşme zammında olacak.
Yani bu ödemeler de 2. teklif ve Merkez Bankası'nın 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 43,11 artacak.
BAKAN IŞIKHAN VE BAKAN ŞİMŞEK KOORDİNELİ ÇALIŞIYOR
Toplu sözleşme zammı sürecinde bütçe çalışmasını yürüten Hazine ve Maliye Bakanlığı ile teknik çalışmayı yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordineli hareket ediyor. Toplantılar sonrası Bakan Işıkhan ve Bakan Mehmet Şimşek rakamları değerlendiriyor.
SON TEKLİF KONUSUNDA KARARI BAŞKAN ERDOĞAN VERECEK
İki Bakanlık çalışmalarını tamamladıktan sonra son teklif konusunda Başkan Erdoğan'a rapor sunacak. Teklif rakamları konusunda Başkan Erdoğan'ın kararı vermesi bekleniyor.
TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI İÇİN NİHAİ RAKAM NE ZAMAN GELECEK?
Uzlaşı sağlanamazsa kamu işveren tarafından üçüncü teklif 22 Ağustos'ta gelecek. Eğer bu zam teklifinde de uzlaşı sağlanamazsa konu Kamu Hakem Kurulu'na taşınacak ve son kararı kurul verecek.
HÜKÜMETİN İLK ZAM TEKLİFİ NASILDI?
Yaklaşık 3,7 milyon memur ve 2,7 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde devam ediyor. Hizmet kollarına ait taleplerin tasnifi ve müzakeresi, kamu görevlilerinin geneline ilişkin taleplerin ön müzakeresiyle ilerleyen görüşmelerde, Kamu İşveren Heyetinin 14 Ağustos'ta ilk zam teklifini sunmasıyla pazarlık aşamasına geçilmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Toplu Sözleşme Görüşmeleri için ilk zam teklifini açıkladı. Buna göre 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 14 ikinci yarısı için yüzde 9 teklif edildi. 2025 yılı içinse hükümet yüzde 6 ve yüzde 5 teklifinde bulundu.
KAMU İŞVEREN TARAFI 2. ZAM TEKLİFİNİ SUNDU
2023 Toplu Sözleşme Görüşmelerinde 2 toplantı gerçekleşti. 3. toplantıda kamu işveren tarafının bir teklif sundu. Buna göre 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı içinse yüzde 6+5 zam teklifi sunuldu.
MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
SABAH Memurlar'ın edindiği bilgiye göre kamu işveren ve işçi tarafının masaya gelecek üçüncü teklif öncesi zam oranları konusunda müzakereler devam etti.. Kamu işveren heyeti ile Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ve hizmet kolları başkanları kahvaltıda bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleştirilen kahvaltıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yer aldı.
MEMUR-SEN'İN TOPLU SÖZLEŞME İÇİN TALEBİ NE OLDU?
Toplu sözleşme görüşmeleri için Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ikinci zam teklifi öncesi şu ifadeleri kullandı:
Bakan Işıkhan, yürüttükleri toplu sözleşme görüşmelerinin kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını ilgilendiren oldukça geniş ve kapsamlı içeriğe sahip karar süreçleri olduğunu söyledi.
"Böylesine önemli bir süreci hassasiyetle yürütmemiz gerekiyor. Bilindiği gibi, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerini 1 Ağustos itibarıyla başlatmıştık. Sürecin başında sendika ve konfederasyonlarımız, Kamu İşveren Heyetimize kamu çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarını içeren 936 talep ilettiler.
Çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifiyle ilerleyen görüşmelerde kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi de yapıldı. Tüm tekliflerin tasnif ve ön müzakerelerinin tamamlanmasıyla görüşmelerde büyük önem taşıyan müzakere aşamasına geçilmiş oldu. Şu anda müzakereleri sürdürüyoruz."
Görüşmelerde yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen'in üçer aylık dönemlik artışlarla 2024-2025 yıllarında toplam yüzde 110 zam talebinde bulunduğunu anımsatan Işıkhan, şunları kaydetti:
"Kamu İşveren Heyeti olarak ilk teklifimiz 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 şeklinde oldu. Ancak teklifimizin, Memur-Sen tarafından revize edilmesi talep edildi. Bu sebeple çalışma takvimimiz doğrultusunda, bugün yeni teklifimizi sunmak üzere yeniden bir araya gelmeyi planlıyoruz. Yine çalışma takvimimize uygun olarak tüm paydaşların son teklifini 22 Ağustos itibarıyla vermesi gerekiyor."
"Tabii hangi şartlarda olursa olsun amacımız süreci en kısa sürede karara bağlamak. Ancak ben görüşmelerin uzlaşmayla neticeleneceğini düşünüyorum, umuyorum. Aslında bugüne kadarki görüşmelerimizin, sağduyunun, anlayışın ve nezaketin hakim olduğu bir ortamda gerçekleşmesi bunun bir işaretidir. Elbette bu bir pazarlık sürecidir. Teklifler sunulur, uygun bulunur ya da bulunmaz. Bu gayet doğal bir seyirdir. İnşallah süreç tüm paydaşları memnun edecek şekilde, sağduyu, ortak akıl ve uzlaşma içerisinde karara bağlanacak. Ben şimdiden ülkemiz ve çalışma hayatımız adına hayırlı olmasını diliyorum."