Başkan Erdoğan ve çok sayıda üst düzey yabancı konuğun katılımıyla dün ilk etabı hizmete açılan İstanbul Havalimanı hem dünkü açılış hem de bugün gerçekleşen ilk uçuş sırasında ABD, Avrupa ve Rus basını tarafından da ilgiyle takip edildi ve tüm gelişmeler son dakika olarak aktarıldı. Dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı'nın özelliklerinden gıpta ve övgü ile bahseden dünya basını buradan gerçekleşecek uçuşlar için de çarpıcı ifadeler kullandı.
Şuana kadar 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ve 200 milyon metrekareye kadar büyümek üzere tasarlanan İstanbul Havalimanı'nın ilk etabının açılışı, Avrupa ve Rus basınında geniş yer buldu. Açılışı ve bugün gerçekleşen ilk uçuşu yakından takip eden Avrupa ülkeleri ve Rusya'da, çıkan haberlerde, havalimanının açılış töreni, finansal ve teknik detayları ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi.
"İSTANBUL MEGA HAVALİMANINI AÇTI"
İngiltere'deki The Independent gazetesi, haberi, "Erdoğan, dünyanın en büyük havalimanının açılışını yaptı" başlığıyla verdi. Havalimanı toplam alanının New York'un Manhattan adasından daha büyük olduğu belirtilen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılıştaki konuşmasından satır başları yer aldı. Haberde, projenin 11 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu yatırımı olduğu kaydedildi.
"TÜRKLERİN YENİ HAVALİMANI DÜNYANIN EN YOĞUNU OLACAK"
Havalimanının ilk fazının açılışı, İngiliz yayın kurumu BBC'de de "İstanbul, dünyanın en yoğun havalimanı olacak mega havalimanının açılışını yaptı" başlığıyla yer aldı.
"NEREDEYSE İKİ KATI"
BBC haberinde, "Dünyanın en büyüğü olması planlanan Türkiye'nin yeni havalimanı İstanbul'da açıldı. İstanbul Havalimanı, 2021 yılında toplam 90 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak ve bu kapasite 200 milyona kadar artırılabilecek. Bu, dünyanın en yoğun havalimanı olan Atlanta'nınkinin neredeyse iki katı." ifadelerine yer verildi.
"İSTANBUL'U MERKEZ YAPACAKLAR"
Haberde, projenin Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başladığı, yaklaşık 9,4 milyar sterlin değerindeki projenin İstanbul'u Asya, Afrika ve Avrupa arasında küresel transfer merkezi haline getirmeyi hedeflediği kaydedildi.
"İSTANBUL KÜRESEL ORTAK NOKTA OLACAK"
Belçika devlet yayın organı RTBF, haberinde, "Erdoğan, İstanbul'da gelecekte dünyanın en büyük havalimanının açılışını yapıyor." ifadesini kullandı.
"ERDOĞAN'IN PROJESİNDEN SEYAHAT ETMEK İSTEYENLER DİĞER PROJELERİNİ İZLEYEREK UÇACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidara geldiğinden beri Türkiye'yi dönüştüren mega altyapı projelerine önem verdiği belirtilen haberde, Erdoğan'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun eski başkenti olan İstanbul'u bu projeyle, Avrupa, Asya ve Afrika arasında küresel bir kavşak haline getirmeyi istediği vurgulandı. Ayrıca gazetede "Erdoğan'ın öncülük ettiği bu yeni projeden havalanarak seyahat etmek isteyenler son 16 yılda gerçekleşen diğer mega projeleri de havadan görme imkanı bulacak" ifadelerine yer verildi.