Emekli maaşı zammı son dakika gelişmeleri milyonların yakın takibinde yer alıyor. Temmuz zammı için geri sayım devam ederken emekliye ek zam haberleri gündemdeki yerini aldı. Başkan Erdoğan tarafından emekliler yılı ilan edilen 2024'e özel düzenlemeler yapılacağı kaydedildi. 16 milyon emekliyi ilgilendiren açıklama AK Parti'den geldi. Çalışma yapıldığının belirtilmesinin akabinde Başkan Erdoğan son dakika açıklamaları yakın takibe alındı. Peki, Emekliye ek zam var mı, yapılacak mı, SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, kaç TL? İşte, Emekli zammı son dakika gelişmeleri ve konu ile ilgili detaylı bilgiler…
EMEKLİYE EK ZAM VAR MI, YOK MU, YAPILACAK MI?
Ocak-Haziran döneminde geçerli olan emekli zam oranı, yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25' çıkarılmıştı. En düşük emekli maaşı da 10 bin liraya yükseltilmişti.
Bayram ikramiyelerine ise yüzde 50 zam yapıldı. Buna göre 2024 yılında emeklilere iki bayram için toplam 6 bin TL ödenecek.
Temmuz zammı için geri sayıma geçilirken emekliler yılına özel yeni düzenlemelerin masada yer aldığı belirtildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin'in açıklamaları sonrası gözler emeklilerle ilgili yapılacak düzenleme ve desteklere çevrildi.
Taban maaş ve kök maaş ile ilgili değişiklikler tartışılırken, çalışılan günün de emekli maaşında etkili olması konuşuluyor. Öte yandan Aile Bakanlığı'nın emekli kart projesi de gündemde yer alıyor.
EMEKLİLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR!
Bu yılın Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından emekliler yılı ilan edilmesinin ardından destekler bununla da sınırlı kalmayacak.
Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre;
Emeklilerin hayatını kolaylaştıracak, yaşam standartlarını yukarı çekecek, gelirlerini artıracak birçok düzenleme ve değişiklik de gündeme gelecek.
YENİ FORMÜLLER MASADA!
Üzerinde çalışılan desteklerden birinin kök maaşların yükseltilmesinin olduğu belirtiliyor. Bilindiği üzere birçok emekli, asgari ücretle çalışması ya da 3.600 kısmi emeklilik 1.800 gün malulen emeklilik gibi sebeplerle düşük maaş alıyor.
Bu emeklilere yapılan seyyanen artış ile birlikte kök maaşları taban maaş olan 10 bin liraya tamamlanıyor. Böylece kök maaşı kaç lira olursa olsun tüm emekliler en az 10 bin lira maaş alıyor.
Daha önce 7.500 TL olan bu taban maaş Ocak ayında yüzde 33'lük artışla 10 bin liraya çıkartılmıştı. Burada taban maaş ile ilgili iki formülün gündeme geldiği belirtiliyor. Bunlardan birisinin taban maaş ile kök maaşın eşitlenmesi.
Böylece seyyanen destek zam döneminde maaşa eklenerek zamlar bunun üzerinden yapılabilecek. Ancak burada taban maaşı hemen üstünde aylığı olan emekliler açısından bir haksızlık ortaya çıkmaması da gerekiyor. Bu yüzden ince bir çalışma yürütülmesi lazım geliyor.
İkinci formül ise emekli aylığını ve özellikle taban maaşı belirleyen kriterler arasına çalışılan gün sayısının da eklenmesi. Böylece çalışma hayatında daha fazla kalan sigortalılar, ya da geç emekliliği seçenler daha yüksek taban maaş alacak. Yaşa ve çalışılan güne göre taban maaş belirlenmesi de üzerinde çalışılan konular arasında.
AK PARTİ'DEN 2 İKİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Emeklilerle ilgili maaşlar dışında da bazı indirim, ayrıcalıklar ve destekler gündemdeki yerini koruyor. AK Parti'den 16 milyon emekliyi heyecanlandıran açıklama geldi.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, Nisan ayında meclisin açılmasıyla birlikte emeklilerle ilgili desteklerin değişik paketler halinde TBMM gündemine geleceğini söylemişti.
Bu düzenlemeler arasında belediye hizmetlerinde, ulaşımda enerjide indirimler olabileceği gibi, bankalar tarafından emeklilere finansal destek, kamu tesislerinden indirimli yararlanma gibi haklar da olabilecek.
AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, emeklilerin zam beklentilerinin karşılanacağını belirterek, "Çalışmalar olgunlaşınca Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaşacak" dedi. Şahin emeklilerle ilgili bir çalışma yürütüldüğünü de bildirdi.
Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da emekliler için bir emekli kart üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Bu karta yüklenecek para ile emekliler faturalarını ödeyebilecek, market alışverişi yapabilecek. Emekli kart uygulamasını bazı belediyeler de gündemine almış durumda.
AK Parti Genel Sekreteri Şahin'in 3 soruda emekli maaşı zammı ve desteklerle ilgili yaptığı açıklamalar şu şekilde:
SORU: Emekliler bir sürpriz bekliyor. Sayın Cumhurbaşkanı ile de bunu konuştuğunuzu biliyorum. Bununla ilgili bir çalışma var mı?
CEVAP: Biz her zaman aziz milletimizin beklentileri, arzuları ve şikayetleri doğrultusunda siyaset yapan bir anlayışa sahibiz. Bundan sonra da böyle bir anlayışımız olacak.
Vatandaşımızın derdi neyse, gündemi neyse bize ne geliyorsa biz bunu masaya koyup değerlendirmemizi yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar olgunlaştığında Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaşacaktır.
Emekliler ile ilgili beklentilerin farkındayız.
SORU: Emekli maaşları ile ilgili şuan devam eden bir çalışma var mı?
CEVAP: Elbetteki. Ankara'da da. Bütün büyükşehirlerde de diğer şehirlerde de herkesin gündeminde olan bir konu. Biz bu konuda çok önemli adımlar attık. Çok önemli iyileştirmeler gerçekleştirdik.
Görüyoruz ki hala serzenişler söz konusu. Biz bunlara hak veriyoruz. Seçmenimizin bunları bizimle paylaşmasını çok değerli buluyoruz. Sorunun çözümünü bizden beklemeleri çok kıymetli. Bu beklentiyi karşılayacak bir çalışma yürütüyoruz.