TFF, dün akşam sosyal medyaya sızdırılan görüntülerin ardından, MHK'nin yaptığı online toplantı kaydının tamamını yayınlayarak resmi bir açıklamada bulundu. İşte TFF tarafından yapılan açıklamanın tamamı ve tartışma konusu olan o görüntüler...
"ALGI KİRLİLİĞİNİ GİDERMEK AMACIYLA..."
Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) düzenli olarak online yaptığı iç değerlendirme toplantılarından biri olan, 1 Mart 2024 Cuma tarihli toplantı rutin bir eğitim çalışmasıdır. Kamuoyuna kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının bazı bölümleri sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak bazı sosyal medya mecralarında yayınlanmış ve kamuoyu yönlendirilmek istenmiştir.
TFF SORUŞTURMA AÇTI
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu toplantılarda haftanın öne çıkan, kritik hakem kararları değerlendirilerek, kararlar üzerinde katılanların yorumları alınıp, emsal olayların tartışılması ile birlikte en uygun sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantıyı izinsiz yayınlamak hukuken suçtur. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır.
MHK olarak; Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla, söz konusu online toplantının tamamını TFF YouTube kanalından ve aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Fenerbahçe - Kasımpaşa maçının VAR hakemi Erkan Engin'e penaltı pozisyonu soruldu.
Hugh Dallas: Erkan, Pawel'e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Hangi görüntüde net bir elle oynama var?
"ŞU ANDA NET BİR BİR ELLEME GÖREMİYORUM"
Erkan Engin: Şu anda net bir elleme göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an.
Cihan Aydın: Erkan Engin ekrana geldiğimde 'Top burada ele geliyor' dedi. Ben de, top direkt eline mi geliyor başka bir yerine çapıyor mu diye sordum. 'Hayır, top direkt eline geliyor' dedi. Öyle deyince ben de penaltı kararı verdim.
TFF, MHK Eğitim Toplantısı'nın tamamını yayınladı! "Hissiyatım öyleydi" sözü ortalığı sarstı | Video
Hugh Dallas, Abdülkadir Bitigen'e Tete'nin yerde kaldığı pozisyon hakkında verdiği kararın gerekçesini sordu.
Hugh Dallas: Sana şunu sormak istiyorum. Sahada ve VAR'da ne gördüğünü ve kararını neden değiştirdiğini söyler misin?
Abdülkadir Bitigen: Yerim çok iyiydi. Top bir anda defanstan dönünce ikili mücadele meydana geldi. 11 numaralı oyuncu açımı kapatmıştı. Pozisyonun net göremedim. VAR hakemi beni çağırdı ve ekrana davet etti. İzlediğimde ise emin olmak için yakın çekim istedim. Ondan sonra penaltı kararı mı verdim.
Hugh Dallas: Kadir, bir hafta sonra hala bunun penaltı olduğunu düşünüyor musun?
Abdülkadir Bitigen: Basit bir temas olduğunu ve penaltı olmadığını düşünüyorum.
JAYDEN OOSTERWOLDE'NİN POZİSYONU
Pawel Gil: Bu kadar net bir görüntüde VAR hakeminin devreye girip serbest vuruştan penaltıya çevirmesini bekliyoruz. Orta hakemin verdiği 'dışarıda' kararı son derece normal ama biz burada Cihan'dan ziyade Erkan'ın doğru kontak noktasını bulup doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik.
Hugh Dallas: "Bir defa verdiği karar son derece normal. Dışarıda vermesi çok normal. (Hakem) Cihan Aydın'dan ziyade (VAR) Erkan Engin'in doğru temas noktasını bulup doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik."
Pawel Gil: "Hakem devam kararı verdi bu durumda. Ağır çekimde izliyoruz. İlk açıdan net değil. İkinci açıdan net bir kanıt yok. Üçüncü açıda da net bir kanıt yok."
Hugh Dallas: "Erkan, Pawel'e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Hangi görüntüde net bir elle oynama var?"
Erkan Engin: "Şu anda net bir elleme göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an."
Hugh Dallas: "VAR odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Amaç objektiflik. Orada da burada da gördüğün aynı. O yüzden net olmalı. Erkan'ın 'Aa penaltı olabilir mi?' diye endişe etmesini anlıyorum ama bu görüntüyle beraber topun elle oynama olduğuna dair bir kanıt yoksa hakemi de çağırmıyoruz. Çünkü elimizde bir kanıt yok. Sahada doğal olarak senin açın görmeye mümkün değildi. Monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdin?"