Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Gazeteler haberlerine sahip çıkmalı

Hürriyet, içeriklerini izinsiz kullandığını iddia ettiği T24'ün Twitter hesabını kapattırdı.
T24'ün itirazı üzerine hesap tekrar açıldı.
Hesap kapattırmak kulağa hoş gelmiyor ama T24, uzun süredir gazetelerin içeriklerini izinsiz, bedava kullanıyor.
Sadece T24 değil, bugün gazeteler dışında muhabir çalıştıran, kendi özgün haberini üreten internet sitelerinin sayısı bir elin beş parmağını geçmez.
Bu konuda vakti zamanında çok yazı yazdım, internet sitelerinin hedefi haline geldim. Bir ara gazeteler içeriklerine sahip çıkma adına ortak tavır almıştı ama devamı gelmedi.
T24 gibi siteler gazetelerin bazen bir hafta uğraştıkları haberi fotoğraflarıyla birlikte kopyalayıp sitelerine koyuyorlar.
Metinde haberin kaynağını belirttiklerinde o haberin sahibi olduklarını sanıyorlar.
Oysa o haberin çıkması için gazeteler çaycısından şoförüne, editöründen yöneticisine kadar yüzlerce insana maaş ödüyor. Ama internet siteleri hiç emek harcamadan gazetelerin haberlerinden reklam geliri elde ediyorlar.
Birçok internet sitesi sıfır maliyetle, gazetelerin haberlerini kopyalayarak büyük takipçi sayılarına ulaştı. Bazı internet siteleri, gazetelerden daha çok 'tık' alıyor.
Bu haber hırsızlığının bir de muhabirlere verdiği zarar var.
Artık özel haber yapmanın pek kıymeti kalmadı. Eskiden özel haber gazeteye tiraj kazandırırdı. Şimdi ise T24 gibi siteler yüzünden özel haberler anonime dönüşüyor, hangi gazetenin, hangi muhabirin o haberi yaptığının önemi kalmıyor ve o özel haberin gelirinden bedavaya birçok site faydalanıyor.
Bu da muhabirlerin işsiz kalmasına neden oluyor.
Özel haber para kazandırmayınca gazeteler sürekli muhabir kadrolarında küçülmeye gidiyorlar. Bir muhabir "Neden haberi kullandınız, neden imzamı atmadınız?" diye internet sitesini arayınca "Kaynak olarak gazetenin ismini yazdık, haberiniz popüler oldu, daha ne istiyorsunuz?" diyorlar.
Özgün gazete içeriklerinin internet sitelerinde kullanılmasının mutlaka bir bedeli olmalı ve izin alınmadan haber kullanılmamalı.
Bir de bu siteler basın özgürlüğünden bahsediyorlar.
Yahu sen önce emek hırsızlığı yapma!
Diğer gazeteler de Hürriyet gibi haberine sahip çıkmalı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA