Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Caz ve uyku

Uzmanlar araştırmış. Uyumak için 'koyun saymanın' bir işe yaramadığı ortaya çıkmış. Buna karşılık 45 dakika kadar caz dinlemek uyumak için bire birmiş.
Tabii burada hangi tür cazı dinleyeceğiniz çok önemli. Ben size öyle caz parçaları çalarım ki değil uyumak, sabaha kadar gözünüzü kırpamazsınız. Neyse; bu ayrı bir konu...
Uyku ve caz konusunda benim ilginç bir tecrübem var. En sevdiğim caz albümlerinden biri Jacques Loussier Üçlüsü'ne ait. Bilen bilir, Jacques Loussier ve arkadaşları klasik Batı müziği bestecisi Bach'ın parçalarını caza uyarlamalarıyla ünlüdür. Gerçekten çok hoş eserler vermişlerdir.
Ancak bana sorarsanız Üçlü'nün en müthiş yapıtı, Fransız besteci Erik Satie'nin "Gymnopedies" ve "Gnossiennes" serilerini yorumladıkları "Satie" adlı albümdür.
Bu albüm o kadar iyidir ki Üçlü söz konusu parçaları ödüllü piyano virtüözlerinden daha güzel yorumlar. Bana inanmıyorsanız alın albümleri karşılaştırın.
Velhasıl Jacques Loussier Üçlüsü'nün 'Satie' çalışmasını dinlemeye doyamam. Ancak buradaki "doyamama" çift anlamlı. Bir kere yeniden ve yeniden dinlemek isterim, çünkü her seferinde yeni tınılar, yeni ayrıntılar keşfederim. İkincisi... Doyamıyorum çünkü eğer albümü dinlediğim sırada yatağa uzanmışsam -ki çoğunlukla böyle oluyor- uyuyakalıyorum. Hayır "uyutucu" bir müzik olduğundan değil; bende olağanüstü bir huzur ve dinginlik yarattığı için... Üstelik bu etkiyi sadece J.Loussier Üçlüsü yapıyor, aynı parçaları başkalarından dinlediğimde uykum gelmiyor. Tuhaf değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA