Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Erdoğan dans etmeyi de bilseydi..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Vatan'dan Devrim Sevimay'la söyleşirken şöyle demiş:
- Bir şey sorayım size: Atatürk' ün yaptıklarından sadece birini Başbakan' ın yaptığını tahayyül edebilir misiniz? Atatürk Ankara Palas'ta balolar düzenler, gelen kadınları modern dünyayla tanıştırmak için teker teker dansa kaldırırdı. Siz Erdoğan' ın bir tek balo düzenleyebileceğini, oraya gelen bir kadını dansa kaldırabileceğini hayal edebiliyor musunuz? Bu kadar çağdaşlığa kapalı bir iktidar ilerici olabilir mi? Asıl anlamadığımız böyle bir partiyi medya nasıl çağdaş diye ilan eder?
Sayın Öymen'in bu sözlerini okuyunca araştırmacı-yazar Gökhan Akçura'nın "Unutma Beni / Ivır Zıvır Tarihi 1"ini hatırladım.
" Ivır Zıvır Tarihi "nde 1982'de, 100 yaşında ölen ünlü " Dans Profesörü " Panosyan'ın yaşam öyküsü de anlatılır. Askeri eczacıyken mesleğini bırakıp Avrupa'da dans dersleri alan ve Türkiye'ye döndükten sonra " Diplomalı Dans Profesörü " olarak çalışan Panosyan, uzun hayatı boyunca bakanlardan milletvekillerine kadar birçok kişiye dans dersi vermişti. Balolarda dans etmek erken Cumhuriyet yıllarının en önemli " Asrilik " göstergelerinden biri ve tango da adeta Cumhuriyet ideolojisinin dansı olduğu için, Panosyan adı her çevrede çok bilinirdi.
Geçen yıl, İnkilap Kitabevi'nin 1940 basımı " Modern Adabı Muaşeret " kitabından alıntı yaparak, " Dansta uyulması gerekli kurallar "ı bu köşeye aktarmıştım. Şunlar vardı bu kurallar arasında:
- Sıcak havalarda eldivenle dans edin... Dansa davet ederken, erkek önünü iliklemelidir... Kocalı kadınlarla, dans ederken manidar konuşulmaz... Gebe kadın dansa kaldırılmaz... Bilmediğiniz dansa kalkmayın... Dansı kadın istemez... Kadınlar dans ederken gözlerini kapatmamalı veya eşlerinden ayrılıp yalnız figürler yapmamalıdır. Aynı kavalye ile mütemadiyen dans etmeyin. Mayo ile dans etmeyin. Dans edenler temiz olmalıdır. Dansta sakız çiğnenmez, sigara içilmez.
Tayyip Erdoğan'ın bütün bu kuralları bildiğini de, bir baloda bir kadını dansa kaldırdığını da sanmıyorum. Deniz Baykal'ın veya Onur Öymen'in bunları bildikleri ve kadınları teker teker dansa kaldırdıkları kesindir.
Ama onlar da Erdoğan'ın bildiklerini bilmiyorlar. Mesela seçim kazanmayı da, iktidar olmayı da bilmiyorlar. Erdoğan bir de dans etmeyi bilseydi, düşünün neler olurdu.
Rahmetli Necmi Rıza Ahıskan, Dans Profesörü Panosyan'a büyük paralar verip, Nuruziya Sokağı'ndaki stüdyoda aylarca dans dersi almış. Sonra bir gece, Taksim'deki Kristal'de, çok hoşlandığı bir hanımı dansa kaldırmış. Orkestra İngiliz valsi çalıyormuş. Necmi Rıza, adımını atamayıp, donmuş kalmış. Dansa kaldırdığı hanım, onu bir-iki döndürmüş. Mahcup, perişan, oturmuşlar yerlerine. Vasfi Rıza Zobu, " Neden dans edemedin. Panosyan' dan ders almadın " diye çıkışınca, Necmi Rıza da " Panosyan beni aldattı. Kendisi hep kavalye oldu. Beni dam yerine koyup, dans ettirdi " diye mazeret üretmiş. Bunun üzerine Vasfi Rıza da gülüp, patlatmış esprisini:
- O zaman sen amaroza tuvaletini giyip, gelseydin Kristal' e, demiş.
Belki " Amaroza "nın ne olduğunu Onur Öymen de bilmiyordur. Amaroza, 1930 tarihli ve 1705 sayılı kanuna dayalı " İpekli Kumaşlar Nizamnamesi "nde belirtilen, metrekarede asgari 2400 bükümlü, 96 çözgülü, metrekare ağırlığı en az 100 gram olan lüks ipekli kumaştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA