Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Putin Rusya'yı sonu belirsiz serüvenlere sürüklüyor

Vücut salgılarının insanların düşüncelerini ve duygularını nasıl etkilediği üzerindeki araştırmaları ile de bilinen ve ezberci eğitimin insanın beyin kapasitesinin gittikçe daha az bir bölümünü kullanmasına neden olduğu tezini deneylerle de kanıtlayan Edward de Bono "Devlet" ile "Yöneten" arasındaki ilişkiyi "Otomobil" ile "Sürücü" arasındaki ilişkiye benzetir. De Bono'ya göre "Otomobilin motor gücü ile o otomobili kullanan sürücünün yeteneği farklı şeylerdir." Bu noktada, yönettiği devletin yahut direksiyonunda bulunduğu aracın gücünü abartanlara da eğilmek gerekir... Bunlara örnek olarak da Rusya Federasyonu Başkanı Putin'i göstermek, herhalde çok yanlış olmaz.

Vücut kimyası bozuldu

Bugünün Rusya'sını, Soğuk Savaş'ın Sovyetler Birliği'nin yerine koyarak Suriye'ye ve genel olarak Ortadoğu kaosuna ülkesini bulaştıran Putin, ülkesinin halkını refaha ve özgürlüğe taşımak yerine, askeri maceraların rüzgârına taşımayı yeğ tutar bir görüntüde... Ve son olarak da gerçekleşmesi mümkün olmayan hayallerinin yıkıcısı olarak Türkiye'yi görmesi, Putin'in vücut salgılarının kimyasının içeriğini açığa koymakta...

Hataların listesi

Daha önce bu tür hataları yapan ve yanılan yöneticilerin ve sürücülerin listesini yapmayı deneseydi, herhalde bugünün Rusya'sını böylesine krizlere sürüklemezdi. Gerçekten "Süper Güç" olan Amerika'yı önce Vietnam bataklığına sürükleyen Başkan Johnson'u, sonra da bu ülkeyi Irak ve Afganistan kaosuna taşıyan Başkan Bush'u hatırlasaydı... Ya da "Brejnev Doktrini"nin sonunun Afganistan fiyaskosu ile nasıl geldiğini ve "Demir Perde"nin Berlin Duvarı'nın taşları ile birlikte nasıl yıkıldığını tahlil edebilseydi...

İşbirliği yerine
Rusya ekonomik potansiyeli ve eğitimli insan birikimi ile hem tüm dünya ülkeleri hem de komşuları için, onunla işbirliğinin sayısız yararlar sağlayacağı bir ülkedir. Nitekim son dönemde Türkiye ile Rusya'nın her alandaki işbirliği, iki ülke için de çok olumlu sonuçlar üretmiştir.
Ama şimdi Putin Suriye'nin yarını belli olmayan Esed'ini ayakta tutmak için ülkesini sürüklediği serüvende, Türkiye'yi düşman ilan etmek konumundadır.

Sabır ve itidal dileği

Tüm Avrupa'yı ve Amerika'yı karşısına aldığı "Ukrayna Serüveni"nin ülkesinin ekonomisini hangi noktaya taşıdığını görmezmiş gibi, şimdi de Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkileri tahrip etmeyi seçmiştir. Ve hem Esed'le hem de İran'la ittifak kurarak, hiç gereksiz yere Rusya'yı Ortadoğu'nun Sünni-Şii çatışmasına karıştırmıştır.
Bu noktada Rus halkına sabır ve Putin'e de itidal ve akıl dilemekten başka bir şey yapamayız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA