Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Ağır özürlü çocuğu olan anne erken emekli olur

Geçen hafta Silivri Cezaevi'nden yazan okurum Safa Özarıkan'ın 'Özürlüler İdaresi'nin dilekçesine yanıt vermediğinden yakınmasını köşeme taşımıştım. Başbakanlık Özürlüler İdaresi (ÖZİDA) Başkan Yardımcısı Reyhan Gazel aradı, "Bahsettiğiniz kişinin dilekçesine 10 Aralık 2009'da yanıt verdik.
Üstelik SGK'ya bu kişinin durumu hakkında yazı da yazdık" dedi. Anlaşılan engelli kardeşimize verilen yanıt eline ulaş(tırıl)mamış. Ayrıca ÖZİDA'nın gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederim.
Şimdi özürlü çocuğu olan aileleri yakından ilgilendiren bir konuya açıklık getireyim.
Şu an yüzde 40-100 arası özürlü raporu olan biri aranan şartları doldurduğunda erken emekli olabiliyor. Ağır engelli çocuğu olanlar "Acaba biz de erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyiz" diye soruyor.
Evet, ağır bakıma muhtaç özürlü çocuğu olan anneler de erken emekli olur. İşte annelere derin nefes aldıracak yasa:
5510 sayılı Kanun'un 28. maddesine eklenen fıkra hükmünce emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılılardan sürekli bakıma muhtaç malul çocuğu bulunanların, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir. Bu maddede "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen süreler ibaresi" gereği yürürlük tarihinden önce çalışmaya başlamış bakıma muhtaç çocuğu bulunan kadın sigortalılar 01.10.2008'den sonra geçecek süre için prim ödeme gün sayısı ve emeklilik yaş hadlerinden dörtte bir indirim yapılacaktır.
Bu yasa kapsamında emekli olmak isteyen anneler, çocuğunun özürlü raporuyla ikamet ettikleri yerdeki SGK'ya müracaat etmeleri yeterli olacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA