Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Kıyılarda belediyecilik çöktü!

Bir süredir gelen haberlere bakıyorum. Hepsi Türkiye'nin gözde turizm merkezleri... Antalya'da, Bodrum'da, İzmir'de manzara aynı... Her yerde çöp yığınları, delik deşik yollar, pis kokular...
Hayır, vatandaştan toplanan vergiler nereye gidiyor anlamak mümkün değil...
Altyapı-arıtma işini, görevi olmamasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlenmese ne olurdu diye düşünmeden edemiyorum.



Allah'tan ülkede, bir tane daha fazla turist çekmenin ekonomi açısından önemini bilen ve onun için çalışan turizmci bir bakan var da... En azından bu bölgelerdeki 50 yıllık arıtma ve kanalizasyon sorunu için harekete geçmiş...

***

Biliyorsunuz, hem Antalya'da hem Bodrum'da belediyenin yapması gereken işlerin büyük kısmını Kültür ve Turizm Bakanlığı şansa bırakmadı!
Sanırım, 2019 yılıydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'belediyelerin yetersiz olduğu durumlarda destek verilmesi' talimatı üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy meseleye siyasi de yaklaşmadı. Bugün CHP'nin elinde olan kıyı belediyelerindeki sorunlara el attı.
Bodrum, İçmeler, Kızılağaç, Çiftlik, Yalı, Torba mahallerinde kanalizasyon hatları ve bağlantılı altyapı tesislerinin yapımına başladı. Hatırlayın, 2020'de temeli atılan tesis sezonun başında açıldı. Bu yatırımla, Bodrum'da atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon şebekesi ihtiyacının yüzde 92'si çözüldü. Sadece bununla da kalınmadı. Bölgede tarıma, meralara da sahip çıktılar. Hatta kültür turizminin altyapısını oluşturmak için arkeolojik çalışmalar yapıyorlar.

***

Keza Antalya'da da aynısı oldu. Antalya'da da Serik'te, Belek ve Kadriye bölgelerinde kanalizasyon, kolektör ve altyapı arıtma tesislerini bakanlık yapıyor. Hatta Antalya'da biyolojik arıtma olduğu için 50-60 yıl boyunca orada bir daha böyle sorunlar yaşanmayacak. İki bölgede de bakanlık 4 milyar liraya yakın para harcadı. İzmir'de 140 yıllık Tekel Fabrikası'nı 7/24 yaşayan kültür ve sanatın cazibe merkezi yaptılar. İzmir'i -belediye taş koysa da- Cannes yapacak Ege Turizm Merkezi projesini hayata geçirmek için didiniyorlar.
Şimdi bir de üç turizm bölgesine halk plajı yapıyorlar.
Hem de ünlü ve pahalı mekanların ortasına...
Bodrum'da daha birkaç gün önce iki yeni plaj (Torba-Türkbükü) vatandaşın kullanımına sunuldu. Böylece ilçedeki halk plajı sayısı 5'e çıktı. Antalya'da da 5 yıldızlı halk plajları yapıldı. İzmir'de de ücretsiz halk plajlarına Mavi Bayrak'lar çekildi.
Demem o ki, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de yatıp kalkıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etmesi gerek.
Geçen Ahmet Aras Bodrum'a gelen çöp yığınlarını belediye olarak toplamak yerine ilçeye gelen misafirleri suçluyor da...
Ya, kendi sorumluluğunda olan altyapı işini bakanlık çözmese ne olurdu?
Emin olun, o zaman Bodrum'u da Antalya'yı da çöple birlikte başka şeyler de götürürdü!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA