Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Meraklısına televizyon diyeti

Tatilde yaptığım televizyon diyetinin büyük faydasını gördüm. Bir televizyon yazarı olarak bunu itiraf etmek güç ama televizyondan uzak kaldığım süreler arttıkça, hayatım güzelleşti. Ben de okurlarım için tıpkı beslenme diyeti gibi bir TV diyeti hazırladım. İşte televizyon programlarını tüketirken dikkat edilmesi gerekenler:

* Tek tür gıda zararlı. Sadece magazin ve diziyle beslenmeyin. Örneğin araya haber programları ve belgeseller serpiştirin. (Yiyeceklerin glisemik indeksinin 70'i geçmemesi gerekiyor. Örneğin, kuru fasulyenin glisemik indeksi 48, beyaz pirincin ise 87'dir. Bu durumda pilav üstü kuru yediğinizde 87+48=135 bölü 2 hesabına göre 67,5 çıkıyor. Yani indeks dengeleniyor. Demek ki iki porsiyon dizinin ardından mutlaka bir tutam kültür-sanat programı gerekiyor)

* Beyne doyma hissinin ulaşması 20 dakikayı buluyor. Siz de televizyona doymuş olduğunuzu geç fark edebilirsiniz. Programları birbiri ardına eklemeden, ara vererek, sindire sindire izleyin. Eğer dramatik bir kurgusu yoksa, yani bir finalle noktalanmıyorsa sonuna kadar izlemeyin. Zira o programa çoktan doymuş olabilirsiniz.

* Diyeti egzersizle destekler gibi, televizyon izleme saatlerinizden fedakârlık edip, kitap okuyun. Örneğin kendinize haftada 25 saat televizyon izlemeye karşılık bir kitap okuma mecburiyeti getirin. Televizyonun, beyninizi hantallaştırmasına izin vermeyin.

UYKUNUN İLACI TV DEĞİL
*
Televizyonu, sinirli ya da yorgun bir anınızda kafa dağıtmak için izlemeyin. Bu, aç karnına markette gereksiz alışveriş yapmaya benzer.

* TV karşısında "Hayır" demeyi öğrenin. Tanıtımlar ne kadar iştah açıcı olursa olsun, kafa yapınıza, dünya görüşünüze, beğeni ve alışkanlıklarınıza aykırı olan programı izlemeyin. Tıpkı, yemek konusunda olduğu gibi, televizyon konusunda da ikram, obeziteyi getirir!

* Uykusuzluğun ilacı asla televizyon değildir. Zevk almadığınızı hissettiğiniz anda televizyon izlemeyi bırakın. Televizyon karşısında uyuyakalma alışkanlığınız varsa buna hemen son verin. Aksi halde ne zaman uyumak isteseniz, televizyonu açmak zorunda kalırsınız ki, uzmanlar böyle bir bağımlılığı asla tavsiye etmiyor.

* "Herkes yarın bu programı konuşacak. Mutlaka izlemeliyim" demeyin. Kendi tercihlerinizi ön planda tutun. Televizyonun sizi yönetmesine izin vermeyin.

* Herkesin tetikleyici programı farklıdır. Bunlar ekran karşısında iştah açıcı gibidir. Örneğin maç yayını, magazin programı ya da sabah programı geyiği gibi... Sadece bu programları izleyeceğim diye ekran karşısına oturup, ardından kendinizi sıradaki tüm programları izlerken bulabilirsiniz. Bu tetikleyiciyi tespit edin ve bu tür programlardan uzak durmaya çalışın. Bunu uyguladığınızda ekran karşısında geçirdiğiniz saatlerin azaldığını göreceksiniz.

* Sıkı bir TV diyeti uygulamaya kalkmayın. Yani tavizsiz bir ekran karartması uygulamayın. Zira dayanamayıp yeniden ekran karşısına geçtiğinizde eskisinden daha fazla televizyon seyrettiğinizi fark edeceksiniz.

* Tıpkı kalori hesabı yapar gibi her akşam kendinize mutlaka bir televizyon izleme programı yapın ve bu listeye olabildiğince sadık kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA