Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sebze sevmeyen kalmayacak

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün sebzeleri fırınlayarak hazırlıyoruz. Bu şekilde bu sebzelere karşı koyacak kimseyi tanımıyorum. Mutlaka denemelisiniz.



KARNABAHAR GRATEN
MALZEMELER
HAŞLAMAK İÇİN:
1 orta boy karnabahar
1 çay kaşığı tuz
Su
SOSU İÇİN:
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tutam maydanoz
Yarım su bardağı un
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI: Karnabaharı küçük parçalara koparıp yıkayalım. Uygun bir tencereye alarak tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayalım. Onlar haşlanırken sosunu hazırlayalım. Maydanozu ince doğrayalım, sos malzemelerini bir kapta karıştıralım. Haşlanan karnabahar parçalarını süzüp sosun içine atalım. Daha sonra karnabaharlarımızı yağlanmış borcama sıkı bir şekilde dizelim. Kalan sosu üzerine dökelim ve önceden ısıttığımız 190 derece fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp rendelediğimiz kaşar peynirini serpip tekrar fırına verelim. Kaşar peyniri hafif kızarınca, yaklaşık 10 dakika sonra fırından alalım. 10-15 dakika dinlendirdikten sonra servis edebiliriz.



ISPANAK GRATEN
MALZEMELER
Yarım kilo ıspanak
1 orta boy soğan
Yarım yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy patates (Haşlanmış)
1 orta boy havuç (Rendelenmiş)
Tuz
Karabiber
BEŞAMEL SOS İÇİN:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI: Ispanağı temizleyip irice doğrayalım. Zeytinyağında önce yemeklik doğradığımız soğanı birkaç dakika kavuralım. Ardından salçayı ilave edelim. Birkaç kez çevirelim. Son olarak ıspanağı katalım. Suyunu salıp sonra çekene kadar orta ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirelim. Tuz ve karabiberi ilave edelim. Kendi halinde ılımaya bırakalım. Beşamel sos için erittiğimiz tereyağında unu birkaç dakika kavuralım. Sütü yavaş yavaş ilave edip koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim. Tuz ve karabiberi ilave edelim. Ocaktan alalım. Haşlanmış patatesi irice ve yassı şekilde doğrayalım. Havucu irice rendeleyelim. Bu iki sebzeyi pişmiş ıspanak ile iyice karıştıralım. Küçük boy dikdörtgen fırın kabına sebze karışımını yayalım. Üzerine beşamel sosu dökelim. En üste de rendelenmiş kaşar peynirini serpelim. Hafif ısıtılmış fırında 180 derecede alt üst pişirme ayarında 20 dakika üzeri kızarana dek pişirelim. 10 dakika da sadece üst pişirme ayarında üzerini kızartalım.



PIRASA GRATEN

MALZEMELER
1 kg. pırasa
2-3 adet orta boy havuç
1 adet kapya biber
1 adet kuru soğan
Tuz
Pul biber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
BEŞAMEL SOS İÇİN:
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
100 gram kaşar peyniri
YAPILIŞI: Geniş bir tencereye sıvı yağ ilave edip üzerine sebzeleri pişme sırasına göre ilave edelim. Önce yemeklik doğranmış kuru soğanı, peşinden kapya biberi, havucu ilave edelim. Sebzeler diriliğini kaybettiğinde isteğe bağlı biraz da pul biber ilave edelim. Son olarak ince doğranmış pırasayı ilave edip tencerenin kapağını kapatmadan kısık ateşte pişirelim. Pırasa hazır olduktan sonra beşamel sosu hazırlayalım. Uygun bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını alıp eritelim, üzerlerine 2 yemek kaşığı un ekleyip unun kokusu çıkana kadar karıştıralım. Üzerine 2 su bardağı sütü azar azar ilave edip sürekli çırpıcıyla çırpalım.
Sosumuz kıvam almaya başladığında üzerine biraz tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım. Hazır olan sosu ocaktan alalım. Uygun bir tepsiye veya borcama pırasa yemeğini yayalım. Üzerine önce beşamel sosu sonra ise kaşar peynirini gezdirelim. Ve yemeğimizi 200 derece fırında üzeri kızarıncaya dek pişirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA