Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Bolu’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Bolu'dayız. Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenlidir.



İMARET ÇORBASI

MALZEMELER
3 su bardağı süt
1 kahve fincanı pirinç
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı Diyar pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet limon
Diyar karabiber
YAPILIŞI: Önce sütü tencereye koyarak ocağın altını yakın. Bu esnada pirinçleri bol su ile yıkayıp süzün. Süt kaynamaya başladığında pirinçleri ekleyin. Süt kaynamaya devam ederken, soğanları ince ince kıyın. Küçük bir tavanın içerisine sıvıyağ ekleyin ve soğanları yağda kavurun. Kavurduğunuz soğanları da çorba tenceresinin içine ekleyin. Bir kasenin içinde un, yumurta ve bir fincan suyu karıştırın. Tenceredeki çorbadan 2 yemek kaşığı alarak terbiyeye ekleyin ve karıştırarak ılımasını sağlayın. Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş çorbanın içerisine ilave edin ve karıştırın. Çorbayı 2 taşım daha kaynatıp baharatlarını ekledikten sonra altını kapatın. Küçük tavada tereyağını eritin. İçine pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırdıktan sonra, pul biberli sosu üzerinde gezdirin.

PAŞA PİLAVI

MALZEMELER
5 adet patates
1 adet kuru soğan
2 adet haşlanmış yumurta
Maydanoz
Tuz
Zeytinyağı
Limon
Diyar karabiber
Diyar pul biber



YAPILIŞI:
Patatesler haşlanır, kabukları soyularak iri küp halinde doğranır. Soğanlar soyulup piyazlık dilimlenerek tuzla acısı alınır. Haşlanmış yumurta ve maydanoz içine doğranır, limon, tuz, zeytinyağı, biraz karabiber ve pulbiber ile karıştırılır.

ÜZÜMLÜ KABAK HOŞAFI

MALZEMELER
500 gr. bal kabağı
100 gr. Çerezya kuru üzüm
500 gr. şeker
2 litre su
YAPILIŞI: Önce bal kabağı küp küp doğranır. Üzümler iyice yıkanır. Bir tencerede tüm malzemeler şekerle birlikte kaynatılır. Soğuk servis yapılır.

GIRMA BÖREK

MALZEMELER
1 kg. yufka
500 gr. kaymak
2 adet soğan
1 demet maydonoz
1 demet nane
Sıvı yağ
Tuz
Diyar karabiber
YAPILIŞI: Bir tencerede patatesler haşlanıp rendelenir. İnce doğranmış soğanlar bir tencerede sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş patatesler ve baharat ilave edilip, 2 dakika daha kavrulur. Sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Nane ve maydonoz ince ince kıyılıp soğuyan harcın içine eklenir. Yufkalar tek tek tezgaha açılır, içine kaymak ve iç harcı konup, bir bohca şeklinde kapatılır. Teflon tavada kısık ateşte önlü arkalı yağlanarak pişirilir.

KAŞIK SAPI

MALZEMELER
1 yumurta
Un
Su
Tuz
Keş
Çerezya ceviz içi
YAPILIŞI: Malzemeler karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Ufak bezelere ayrılır. Oklava ile açılır. Yaklaşık 5 santimlik kareler kesilir. Mümkün ise ince bir oklava, bir çubuk veya kaşık sapı, kare şeklindeki hamurun alt ve üste gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer iki köşede üst üste getirilerek hafif büzülür. Kaynayan tuzlu ve yağlı suya atılarak pişirilir. Süzülerek soğuk suya alınır. Servis tabağına alınınca kızarmış keş ve ceviz gezdirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA