Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Gerçek Tiramisu nasıl olur?

Herkese merhaba... Bugün İdilika'nın Mutfağı çok mutlu bir güne uyandı. Ne zamandır aklımdaydı, tiramisu için özel bir yazı yazayım diye düşünüyordum. Türkiye'de herkesin kendine göre bir tiramisu tarifi var. Bense en gerçek tarifin peşindeydim ve buldum. Mascarpone peynirini evde yapmak sandığınızdan çok daha kolay. Özellikle de tiramisu için kullanılan mascarpone peynirini yüksek fiyatlara satın almak yerine evde kendiniz yapabilirsiniz.

'BENİ YUKARI ÇEK'
Efsaneye göre 17'nci yüzyılın sonunda Toscana dükü, birkaç günlüğüne Siena'ya gider. Şehrin pastacıları, asaletlerini simgeleyecek yeni bir tatlıyı dükün onuruna üretmeye karar verir. Tiramisu, yani 'Beni yukarı çek' anlamına gelen tatlının ilk reçetesi oluşur. Ardından dük, bu reçeteyi Floransa'ya götürür ve oradan İtalya'ya yayılır. Yumurta sarısı ve şeker, yumurta kokusu kalmaması için mikserle iyice beyazlaşana kadar çırpılmalıdır. Bisküvileri kahvenin içinde tutma süresi çok önemlidir. Fazla kalırsa dağılır, az kalırsa sert olur. Birkaç saniyeyi geçirmeyin ve tek tek batırın. Savoiardi bisküvilerini illaki alkollü bir kahve sosuna batırmak gerekmiyor, alkolsüz de pekala çok lezzetli olabiliyor. Tiramisuyu tek tek kuplarda servis edebilirsiniz ya da bir borcama döküp dilimleyebilirsiniz. Biraz daha farklı bir tiramisu elde etmek konusunda ısrarcıysak; o zaman içine vişne taneleri, balkabağı püresi ya da çilek gibi lezzetler ekleyebilirsiniz, neden olmasın. Üzerine eleyeceğimiz kakaoyu, tiramisuyu servis etmeden önce dolaptan çıkarır çıkarmaz elersek daha güzel bir görüntü elde ederiz.




NASIL OLMALI?
Gerçek bir tiramisu ; mascarpone peyniri olan ve bizde kedidili olarak bilinen Savoiardi bisküvileriyle yapılıyor. Espresso kahveye batırılan bisküviler mascarpone kremasıyla kaplanıp, kakao serpiştirilerek servis ediliyor. Yapımı pek çok tatlıdan daha kolay bir tatlı aslında tiramisu.

MASCARPONE VE LABNE AYNI MI?
LABNE peynirinde yoğurt ve tuz kullanılırken mascarpone peynirinin tuz oranı çok düşüktür. Ayrıca mascarpone peynirinin yüzde 80'i süt yağından oluşur, bu nedenle tat olarak farklıdır.

YAPMAYIN
Hazır kek tabanları ve labne ile yaptığınız kremadan tiramisu yapmayınız. Yaptığınız labneli pasta oluyor, tiramisu değil.

EV YAPIMI MASCARPONE PEYNİRİ

MALZEMELER
1 litre süt kreması
2.5 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Süt kremasını bir tencereye boşaltın ve kaynamaya yakın sıcaklıkta iken (kesinlikle kaynamayacak) ocağı kapatın ve limon suyunu ekleyip bir süre çırpın. Krema hemen koyulaşacaktır. Tencerenin ağzına kağıt havlu koyup kapağını kapatın ve soğumaya bırakın. Ilıklaştıktan sonra hiç karıştırmadan yaklaşık bir gece dolapta bekletin. Bekletme işlemi bittikten sonra tülbent ya da temiz bir bezi süzgece koyun ve koyulaşan kremayı bu beze aktarın ve suyunun süzülmesi için tekrar buzdolabına koyun, bu şekildede 1 gece beklemesi gerekiyor. Ertesi gün suyu süzülmüş olan mascarpone peyniri kullanıma hazırdır.

TİRAMİSU

MALZEMELER
8 adet yumurta sarısı
220 gr. şeker
500 gr. mascarpone peyiri
500 gr. krema
3 paket kedi dili (Nişasta bazlı bisküviler)
Kedi dilini ıslatmak için espresso
YAPILIŞI: Yumurta sarısı ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Çırptığımız karışıma mascarpone peynirini ekliyoruz, spatula yardımı ile yediriyoruz. Ayrı bir kapta kremayı kabarana kadar çırpıyoruz. Çırptığımız kremayı yumurtalı karışıma ekleyip spatula yardımı ile tekrar yediriyoruz vetiramisu kremamız hazır. Kedi dillerini, hazırladığımız espresso ile ıslatıp tiramisuyu yapacağımız kabın dibine diziyoruz. Hazırladığımız krema karışımının yarısını üzerine döküyoruz ve kedi dillerinin üzerine eşit şekilde yayıyoruz. Üzerine tekrar espresso ile ıslattığımız kedi dillerini düzenli bir biçimde diziyoruz. Üzerine kalan kremayı döküp, eşit şekilde yayılmasını sağlıyoruz. Tiramisuyu oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz. Buzdolabında bir süre dinlendirip çikolata rendesi ve kakao ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA