Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İmam neden bayıldı?

İmambayıldı yemeğinin ismiyle ilgili iki farklı rivayet vardır...

LEZZETİNDEN BAYILMIŞ
İlk rivayete göre; eski zamanda bir imam, imambayıldının mucidi olan karısının elinden bu yemeği yiyince o kadar çok beğenir ki, bayılır. Aynı rivayetin detayları da der ki, lezzeti olduğu kadar içindeki malzemelerden biri de imamı bayıltmış olabilir.

ÜZÜNTÜDEN BAYILMIŞ
İkinci rivayete göre ise; yine eski bir zamanda, bir imam, zengin bir zeytinyağı tüccarının kızıyla evlenir. Boğazına düşkün olan imamın eşinin çeyizinde bol miktarda zeytinyağı bulunur. Çiçeği burnunda eş kocasına sürekli bu zeytinyağıyla imambayıldı yapar. Tabii henüz yemeğin ismi imambayıldı değildir. Yemeği çok beğenen imam, her gün aynı yemeği ister. Günler geçer, imam yemekte imambayıldı olmadığını görür, artık zeytinyağları olmadığı için eşinin hazırlayamadığını öğrenir ve üzüntüden bayılır.



ZEYTİNYAĞI ÖNEMLİ
Türk mutfağının eşsiz bir lezzeti olan imambayıldı, zeytinyağlı bir yemektir. Ana malzemesi patlıcandır. Ek olarak soğan, sarımsak, biberle zenginleştirilir. Hem sağlıklı hem de harika yemekler yaratmak isteyenler için imambayıldı yemeği çok doğru bir seçimdir. Zeytinyağlı olması itibariyle soğuk servis yapılmalıdır. Özellikle bir gün beklediğinde lezzeti katlanacaktır. Davet sofralarında zeytinyağlı olarak ikram edilecekse seçilen patlıcanın küçük tombul olmasına özen gösterin. Mevsimindeki domates, biberlerle harika olacaktır. Adı hakkında çeşitli rivayetler olsa da, lezzeti konusunda herkes hemfikir. Osmanlı saray mutfağında da özel bir yere sahip olan imambayıldı, en az kardeşi karnıyarık kadar lezzetlidir.

İLK NE ZAMAN YAPILDI?
Tarihte bilinen ilk imambayıldı yemeği tarifi Melceü-t Tabbahin adlı yemek kitabında yer alıyor. Basılı ilk yemek kitabı olarak bilinen Melceü't Tabbahin, Osmanlıca olarak yazılmış bir kitap. Mehmet Kâmil'in kaleme aldığı Melceü't Tabbahin, ilk olarak 1844 yılında taş baskı olarak bastırılmış.

İMAMBAYILDI

MALZEMELER
8 orta boy patlıcan
4 soğan
12 diş sarımsak
3 domates
4 sivri biber
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
2 kesme şeker
2 su bardağı sıcak su
DOMATES SOSU İÇİN:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
KIZARTMAK İÇİN:
Ayçiçek yağı
ÜZERİ İÇİN:
Maydanoz yaprakları
YAPILIŞI: Patlıcanların sap kısımlarını kesmeden alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın. Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Sarımsakları ayıklayın. Domatesleri soyup küp doğrayın. Biberleri temizleyip ortadan ikiye kesin ve ince doğrayın. Zeytinyağını tavada ısıtın. Soğan ve tuzu ilave edip soteleyin. Sarımsak, domates, biber, şeker ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ayçiçek yağını bir tavada ısıtın. Isınan yağda patlıcanları iki taraflı hafif kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Patlıcanları yayvan bir tencereye aralıklı olarak yerleştirin. Orta kısımlarını bıçakla hafif kesip açın ve soğanlı harcı paylaştırın. Tencerenin kenarından 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Domates sosu hazırlamak için zeytinyağını tavada ısıtın. Rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyip bir taşım kaynatın. Sosu bir servis tabağına alın. Üzerine patlıcanları yerleştirip ince kıyılmış maydanoz serpin. Soğuk servis yapın.

LEZİZ BİR İMAMBAYILDI İÇİN PÜF NOKTALARI

Patlıcanları alacalı soyduktan sonra mutlaka tuzlu suda bekletin. Acısını çıkaracak ve kararmayacaktır.
Patlıcanları mutlaka kızgın yağda kızartın, kızmamış yağda kızartırsanız çok yağ çekecektir. Ve patlıcanları kızartmaya atmadan önce iyice kurulayın.
Fırına verdiğinizde sosu içine çekecektir ve patlıcanla iç harç bir bütün olacaktır. Fırınınız yoksa yayvan bir tencerede kapak kapalı olarak kısık ateşte pişirebilirsiniz.
Kıymalı imambayıldı karnıyarık oluyor. Elbette yapılır.
1 PORSİYON 164 KALORİ
1 porsiyon imambayıldı yaklaşık olarak 164 kaloriye denk gelmektedir.
İmambayıldı tarifini daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz; kabuğunu alacalı bir şekilde soyduktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz patlıcanları üzerlerine zeytinyağı sürerek fırınlayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA