Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Dondurma mevsimi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün 7'den 70'e hepimizin bayılarak yediği, ancak annelerimizin meşhur söylemiyle hangi şartlarda, hangi hijyen koşullarında yapıldığını bilemediğimiz dondurmayı evde yapmayı deniyoruz.

DAMLA ÇİKOLATALI DONDURMA

MALZEMELER

5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
Yarım kase damla çikolata



YAPILIŞI:
Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıyoruz. Süt, toz salep ve toz şekerin yarısını tencereye koyup vanilya çubuğunu atıyoruz. Karışımı tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp vanilya çubuğunu çıkarıyoruz. Kremayı çırpıyoruz. Başka bir kapta yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını, şeker ve yumurta sarıları iyice karışana dek çırpıyoruz. Karışım pürüzsüz bir kıvam alınca cam bir kaseye aktarıp, yumurta sarılarını benmari usulü pişiriyoruz. Toz şekerin tamamen erimesini sağlıyoruz. Ardından cam kaseyi soğuk su dolu bir kapta soğutuyoruz. Tencerede bekleyen sütlü karışımın içine yumurtalı karışımı ekliyoruz. Damla çikolataları ilave ediyoruz. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra bu karışımı çırptığımız kremanın içine yavaş yavaş yediriyoruz. Karışımı streç filme sardıktan sonra dondurucuda 8-10 saat bekletiyoruz.

SAKIZLI DONDURMA

MALZEMELER
5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
3 adet damla sakızı
YAPILIŞI:
Süt, toz salep, toz şekerin yarısını ve damla sakızını tencereye alıp iyice karıştırıyoruz. Vanilya çubuğunu da ortadan ayırıp tencereye atıyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp vanilya çubuğunu içinden çıkarıyoruz. Bir yandan kremayı çırparken diğer yandan yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını iyice karışana dek çırpıyoruz. Yumurtalı karışımı pürüzsüz bir kıvam alınca cam bir kaseye aktarıyoruz. Yumurta sarılarını benmari usulü pişirmeye dikkat ediyoruz. Burada toz şekerin iyice eridiğinden emin oluyoruz. Cam kaseyi soğuk su dolu bir kabın içine koyarak soğutuyoruz. Tencerede bekleyen sütlü karışımın içine yumurtalı karışımı ilave ediyoruz. Tüm malzemeler birbirine iyice karıştıktan sonra bu karışımı çırptığımız kremanın içine yavaş yavaş yediriyoruz. Dondurmayı streç filme sardıktan sonra dondurucuda 8-10 saat bekletiyoruz.

YOĞURTLU ÇİKOLATALI DONDURMA

MALZEMELER
300 gr. süzme yoğurt
200 gr. pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
200 ml. krema
1 çay kaşığı toz salep
100 gr. bitter çikolata
YAPILIŞI: Öncelikle süzme yoğurdu ve pudra şekerini çırpıyoruz. Ayrı bir kapta kremayı da çırpıyoruz. Kremayı süzme yoğurtlu karışımın içine ilave ediyoruz ve üzerine kakao ve toz salebi de ekleyerek mikserle tüm karışımı çırpıyoruz. Bitter çikolataları rendeliyoruz. Dondurma karışımına rendelenmiş çikolatayı ekleyip karıştırıyoruz. Cam bir kase ya da kek kalıbını streç filmle kaplayıp hazırladığımız karışımı içine aktarıyoruz. Üzerini spatula ile düzeltip streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuda minimum 8-10 saat arası soğutuyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA