Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Niğde’deyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Niğde'ye konuk oluyoruz. Orta Anadolu'da yer alan Niğde, sahip olduğu Neolitik döneme ait kalıntıları, Hititler, Frigler, Asurlular, Helenistler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi imparatorlukların da hüküm sürdüğü zengin bir tarihi öneme sahip şehirlerimizden biridir. Güney'de Mersin, Doğu'da Adana, Kuzey'de Nevşehir ve Aksaray, Batı'da ise Konya ile çevrili olan Niğde, tüm bölgelere olan önemli bir geçiş yeridir. Mersin ve Adana gibi zengin bir mutfağa sahip bu iki şehre olan yakınlığının Niğde'ye gastronomi bakımından da etkisi olmuştur.




PİRİNÇLİ ELMA DOLMASI


MALZEMELER
8 adet orta boy Niğde elması
1 çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kıyma
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
5 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
YAPILIŞI: Elmaların kabukları soyulur. Şekilleri bozulmadan sap kısmından başlanarak elmalar parçalanmadan oyulur. Elmalar kararmasın diye limonlu suya konur. Ayrı bir kapta yıkanmış pirinç, kıyma, yağ ve tuz harmanlanır. Çay kaşığı yardımı ile elmaların oyuk kısmına dikkatlice doldurulur. Tencereye dizilir. Üstüne toz şeker serpilerek suyu ayarlanır. Pirinçler açılıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.



DİTME

MALZEMELER
0.5 kg. ditmelik asma yaprağı
250 gr. orta yağlı kuzu kıyma
1 kg. soğan
1 çay bardağı ince bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, pul biber, limon
YAPILIŞI: Ditme ılık suda bekletilerek tuzdan temizlenir. Bir tencereye tereyağı konularak eritilir, ince bir şekilde doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar tereyağında çevrilir. Sonra üzerine kıyma ilave edilir. Kıyma rengini değiştirene kadar kavurulur. Sonra ditme, limon suyu, pul biber, tuz, bulgur veya pirinç ve bir miktar da su eklenerek hep birlikte kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra bir süre dinlendirilir ve sonra sıcak servis edilir.

MAZAKLI KÖFTE

MALZEMELER
500 gram yağsız kıyma
1.5 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 bağ maydanoz
Karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça
1 baş kuru soğan (rendelenmiş)
Tuz
1 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Kuru nane
Tereyağı
Sıcak su
YAPILIŞI: Köftelik malzemeler karıştırılıp iyice yoğurulur. Kıvamını anlamak için küçük bir kaba sıcak su konup az limon damlatılıp içine bir iki tane köfte konup pişirilerek dağılıp dağılmadığına bakılır. Sonra arada elimiz ıslatılarak fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanarak hazırlanır. Ayrı bir tencerede ince doğranmış kuru soğan ve tereyağı kavurulur. Üzerine salça eklenir ve kuru nane katılır. Kaynamış su ilave edilip sonra da suyun içine köfteler atılır. 15 dakika kadar köfteler pişene kadar kaynatılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA